2015-02-14

Det var kärlek vid första ögonkastet

||

Svenskt-österrikiskt par.

För tre år sedan lämnade 40-årige Nik Reimer Österrike för kärleken. Då hamnade han i Sverige hos sin Julia. Men hur gick det till?

För exakt fem år sedan, februari 2010, fick österrikaren Nik veta att en karneval skulle äga rum i Hamburg Tyskland. Det var en stor fest med många döva besökare. Cirka 1500 döva från olika delar av världen skulle komma vilket lockade Nik. Eftersom han tillsammans med några vänner brukade ordna sådana events i Österrike var han nyfiken och ville åka till Tyskland. Alla var klädda i kreativa kläder och festen var till för att hedra Günter Trube, en känd queer, som avlidit året innan.

Festen började sent, drygt vid tolvslaget och varade hela natten. Det var mycket folk och plötsligt fick Julia och Nik syn på varandra.
– Det var kärlek vid första ögonkastet, säger Nik.
Hela natten pratade de konstant med varandra. När det blev morgon blev det dags för dem att lämna varandra. Då bytte de nummer och Nik beskrev det som väldigt spännande. De ville absolut träffas igen innan de skulle flyga hem till Österrike respektive Sverige. Nik försökte ringa Julia men fick aldrig något svar och han kände frustrationen växa. Det blev så att de aldrig träffades igen när de var i Tyskland och båda fick åka hem åt varsitt håll.
– Men jag kände aldrig att jag blev dissad, jag var säker på att det var mobilen som inte fungerade, säger Nik.

När båda kommit hem fick de kontakt och tydligen hade Julia också försökt nå Nik men utan framgång. De båda hade förgäves försökt kontakta varandra medan de fortfarande var i Tyskland. Nik berättar att efter mötet i Tyskland hade de konstant kontakt med varandra, både via Skype och på sms. De ville ha en anledning att träffas, och det fanns en nordisk kulturfestival i Stockholm juni 2010, men det var flera månader dit och de ville inte vänta så länge. Då bestämde de sig för att träffas när Anders.se del 2, en komediserie på teckenspråk, hade premiär. Detta var drygt en månad senare och då blev de tillsammans.

I cirka två år hade paret distansförhållande och de turades om att resa tvärs över Europa en gång i månaden. De första tre månaderna använde de internationellt teckenspråk och engelska när de kommunicerade, men sen började Julia använda svenskt teckenspråk så att Nik skulle få möjlighet att lära sig det språket. Ett år senare började de successivt skriva på svenska, och ett halvt år innan Sverigeflytten gick de över helt till svensk skrift. Augusti 2012 flyttade han till Stockholm till Julia. Det blev Sverige för Nik för han är språkintresserad och han hade dessutom läst lingvistik i Österrike och kunde därför fortsätta med sina studier i Sverige. Det fanns flera andra anledningar. Till exempel är det svårare att bilda företag i Österrike i jämförelse med i Sverige. Julia är egenföretagare och möjligheterna i Sverige är bättre. Dessutom ville Nik testa något nytt eftersom han hade jobbat på samma jobb i femton år i Österrike.

Nik har inte haft några problem att lära känna nya vänner i Sverige. Han berättar om en skillnad med att vara utlänning. Det är att alla svenskar oftast har känt varandra länge och har rötterna i landet. De kan ofta referera till andra personer, skolor, tidigare minnen och händelser. Då kan Nik inte känna sig delaktig för att han fortfarande är nyinflyttad. Han får frågan om han rekommenderar andra att flytta utomlands för kärleken. Han säger att det helt och hållet beror på relationen. Nu i sommar väntas bröllop och paret ska gifta sig.

Läs mer om två andra par

Svenskt-kanadensiskt par: Elisabet och Brandon Goure

Svenskt-danskt par: Ebru Bilen Basaran och Deniz Basaran

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-02-14