2017-09-06

Danska Dövas TV hotas av nedläggning

||

Døvefilm (motsv. svenska SVT Teckenspråk) riskerar att läggas ner nästa år. Anledningen är att regeringen i sin budgetproposition för 2018 föreslår att miljonbidraget dras in.

De på Døvefilm är kända för att producera veckomagasinet Tidens tegn varje lördag. I programmet upptas olika döv- och teckenspråksrelaterade frågor. Nu föreslår regeringen, som önskar genomföra en del skattesänkningar, att Døvefilm mister sitt årliga bidrag från och med nästa år. För närvarande är bidraget på 7,2 miljoner danska kronor.

Døvefilms verksamhetsledare, Mette Bergqvist, säger till dr.dk att om bidraget dras in väntar en omedelbar nedsläckning. Då kommer döva tittare i kläm, enligt henne. Tidens tegn är det enda tv-programmet i Danmark som bevakar dövvärlden.
I övrigt teckenspråkstolkas ett mindre antal tv-program i landet.

Danska dövförbundet, DDL, protesterar kraftigt mot förslaget. De har därför startat en kampanj i sociala medier under hashtaggen #bevardøvefilm. Vidare bedriver de lobbyarbete. Förhoppningen är att några politiker kommer att ifrågasätta förslaget i morgondagens budgetdebatt i folketinget.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se


Dövas Tidning följer utvecklingen.
SVT Nyhetstecken har rapporterat om det här. Kolla här.  

Uppdaterad: 2021-03-09

Publicerad: 2017-09-06