2022-01-19

Damfotbollen står på första parkett hos Blågula kvarten

Fr.v.: Svenska damlandslaget knep bronset under fotbolls-VM 2019. Fatima Tebibel och Pauline Englund driver Blågula kvarten. FOTO: SHUTTERSTOCK/BLÅGULA KVARTEN

När de insåg att knappt någon annan snackade om damfotboll på eget initiativ, tog Pauline Englund och Fatima Tebibel tjuren vid hornen själva. Och så föddes Instagramkontot @blågulakvarten.

Fatima Tebibel och Pauline Englund är båda döva och har idrottat sedan barnsben. Särskilt har de inriktat sig på fotboll och futsal med flera års erfarenhet av förenings-och landslagsnivå inom dövvärlden. Men vid sidan om idrottsutövandet brinner de även för damfotboll i allmänhet. De diskuterar ofta matcher, spelare, taktik med mera, både på klubb- och landslagsnivå. Dock är detta något de ofta upplever sig vara ensamma om. I jämförelse mot herrfotboll pratar folk inte lika mycket om damfotboll.

– Att ta upp om damfotboll är en sak. Men att på eget initiativ verkligen intressera sig för och diskutera det på djupet är en annan sak. Där kunde vi se att kunskapsnivån var väldigt låg hos många, menar Fatima.

Nu var sommarledighet och OS i Tokyo på tapeten. Trots att landslagsdamerna i fotboll hade tung medaljhistorik och tidigare fantastiska prestationer, var engagemanget och intresset hos det svenska folket långt ifrån på samma nivå som hos landslagsherrarna.

Sociala medier är rätt väg
Pauline och Fatima ville bidra till en förändring och sprida kunskap. De tog även inspiration av det dåvarade kontot ´Biblia de Futbol´ som drevs av några döva killar. Fatima och Pauline ville inte enbart diskutera bakom slutna dörrar utan verkligen låta andra ta del av det genuina intresse de har för damfotbollen. Pauline sparkade igång idén om en slags ”vodd”. Och så blev Blågula kvarten till.

– Instagramkontot blev snabbt så uppskattat, något vi inte alls räknade med från början. Många tyckte att det var superroligt och ett efterlängtat initiativ. Folk engagerade sig bland kommentarsfältet, gillade och delade vidare om kontots existens, berättar Pauline.

Kontouppdateringen bestod av korta femtonminuters försnack inför OS-matcherna samt halvlekssnack där de bjöd in fotbollsintresserade gäster att diskutera med, både tjejer och killar.

– Vi såg det här som en chans att inte bara ge plats för tjejer att äga fotboll på plattformen utan också uppmuntra och visa upp ett naturligt intresse för damfotbollen även bland killar, fortsätter Pauline.

Fler började följa och ha större koll på damlandslagets resa under OS. Bland annat började flera använda sig av de persontecken som tjejerna döpte varenda spelare.

Inte jämställt
Att vara insatta inom dövidrotten och själva vara idrottsutövare gör att tjejerna kan konstatera att det än i dag är ett stort glapp vad gäller jämställdhet inom t.ex. fotbollen.

– Jag började spela futsal år 2007 och inte förrän år 2018 slapp vi ärva herrarnas stora matchtröjor. Fotbollen är en mansdominerad idrott och tyvärr ännu mer inom dövvärlden. Det är mycket tydligt att vi döva damer inte får samma respekt från andra inom dövfotbollen, menar Fatima.

– Matchkläderna är en sak. Pengafördelningen är en annan sak, där herrarna får mer pengar eller lättare får sponsorer. De drar också större publik generellt sett. Många strukturella problem som är kvar än i dag, säger Pauline.

Kontot Blågula kvarten är för dem ett steg mot en mer jämställd framtid. Att sociala medier gång på gång fungerar effektivt är ett faktum. I en video som spreds runt på sociala medier tar Fatima upp om den sanna verkligheten: ”Blågult syns överallt när herrarna spelar en kvalmatch, medan inte en enda blågul tröja skymtas på stan när det är dags för damernas OS-final. Det gör mig riktigt ledsen”.

I en annan video belyser Fatima det ironiska i att O’Learys Tolvan, största sportbaren i Stockholm, vägrar visa självaste VM-kvalet mellan Sverige och Slovakien på storbildskärm, men däremot visade herrarnas kval veckan innan.

– Vi uppmärksammade det, folk reagerade genom att kommentera inne på deras Instagram. Efter flertals kommentarer och delningar ändrade sig O´Learys och meddelade att de visar upp matchen på storbildskärm. Allt hände så snabbt, berättar de.

Media och sociala medier i allmänhet sitter på stor makt, något som tjejerna vet kan användas mycket mer. Genom att folk synliggör, delar vidare och sprider kunskap bidrar det till ett växande intresse för damidrotten. Fatima frågar retoriskt:

– Om vi lyckades få till en pytteliten förändring, hur mycket mer kan vi göra egentligen?

MARTINA KVIST
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2022-01-19

Publicerad: 2022-01-19