2022-03-28

CODA kammar hem tre Oscarsstatyetter

CODA – en feelgood-film. Troy Kotsur (pappan i familjen) vann en Oscar för Bästa manliga biroll. FOTO: APPLE

I den 94:e Oscarsgalan hade fyra nomineringar getts till filmer med dövanknytning: kortdokumentären Audible samt långfilmen CODA. Natten till den 28 mars fick CODA hela tre statyetter: Bästa film, Bästa manus efter förlaga och Bästa manliga biroll.

Troy Kotsur som för många blivit oförglömlig för sin färgstarka rolltolkning av den döve pappan i fiskarfamiljen är den första manliga döva skådespelaren att få priset. I sitt tacktal, som hölls på amerikanskt teckenspråk, berättar Troy Kotsur skämtsamt om besöket hos presidentparet Biden:

– Jag planerade att lära dem några snuskiga tecken men Marlee Matlin* sa åt mig att uppföra mig, så oroa dig inte, Marlee, jag ska inte släppa någon bomb i mitt tal idag!

I talet nämner Troy Kotsur sin avlidna hörande pappa som lärde sig ett fantastiskt teckenspråk, och tackar till regissören Siân Héder som han menar har byggt en bro mellan två kulturer. Efteråt applåderade publiken med händerna i luften.

Siân Héder belönas för Bästa manus efter förlaga för CODA som hon alltså regisserat. Bästa kortdokumentär-priset gick till The Queen of Basketball.

JENNY SCHÖLDT OLSÉN
redaktionen@dovastidning.se


*Marlee Matlin, som fick en oscar för bästa skådespelerska 1986, spelar mot Troy Kotsur i CODA

 

Uppdaterad: 2022-03-28

Publicerad: 2022-03-28