2021-05-20

Christina nekas tolkstöd till sitt drömföretag

Christina Yalcin (med sitt examensbevis till vänster) kan som hårstylist bl.a. erbjuda håruppsättning/hårstyling och makeup inför speciella tillfällen som bröllop och fest. FOTO: PRIVAT

Christina Yalcin driver ett företag där hon frilansar som hårstylist på deltid, något hon länge drömt om att göra. För att kunna träffa hörande kunder behöver hon teckenspråkstolk. Därför har hon ansökt om bidrag för personligt biträde hos Arbetsförmedlingen (AF). Men AF har avslagit hennes ansökan eftersom hon redan har ett annat jobb. 

Christina Yalcin har hela sitt liv gillat skapande i olika former som att sy, sy om eller kombinera gammalt och nytt, måla, blombinda och fixa andras hår. Redan för 20 år sedan sökte hon till en välrenommerad frisörskola i London men hon fick dessvärre inte teckenspråkstolk till den. Istället bestämde hon sig för att studera till lärare. Nu arbetar hon som slöjdlärare i Stockholm. 

– Som lärare tycker jag om att undervisa och vägleda elever. Samtidigt kände jag länge att något saknades hos mig, säger Christina. 

Därför bestämde hon sig för att gå en hårstylistutbildning och även en kortare kurs i makeup i Stockholm. Lyckligtvis hade hon tolk då. Hon blev färdig med sina studier för två år sedan. Därefter startade hon sitt företag Yaltina. Här gick en dröm i uppfyllelse. Tanken var att hon skulle driva företaget parallellt med sitt jobb som lärare. 

Här i Sverige måste egenföretagare i regel stå för sina tolkkostnader själva om de behöver teckenspråkstolk till möten med hörande kunder. Därför har Christina ansökt om bidrag för personligt biträde hos AF. 

Hon upplevde ansökningsproceduren som lång och energi-krävande. Under tiden fick hon dock positiva signaler från AF om att det skulle gå vägen. Det att skolan, som hon arbetade på, redan erhöll bidrag för personligt biträde skulle inte påverka hennes ansökan, sade AF till henne. 

I mars 2020 fick hon till sin förvåning avslag. Motiveringen var att hon hade en heltidsanställning i grunden. Detta trots att hon var tjänstledig på deltid, vilket hennes arbetsgivare kunde intyga. Christina Yalcin överklagade beslutet. AF stod fast vid sitt beslut och motiverade att målet med bidraget för personligt biträde är att en person med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga ska kunna få och behålla ett arbete, vilket är en del i arbetsmarknadspolitiken. 

Hon har väldigt svårt att förstå AF:s beslut. Hur kan det vara arbetsmarknadspolitiskt motiverat att neka henne bidrag för personligt biträde när hon inte kan verka som egenföretagare på samma villkor som hörande egenföretagare? Tolkcentralen kan inte heller ordna med tolk eftersom det inte räknas som vardagstolkning. Christina hamnar därmed mellan stolarna. 

När DT kontaktar AF svarar de att de inte kan ge specifika svar eftersom de gör en arbetsmarknadspolitisk bedömning vid varje individuell ansökan. De säger dock att det rent teoretiskt inte ska påverka om man har en anställning parallellt med att man driver ett företag och att få bidrag för personligt biträde inte är en rättighetsbaserad insats.  

Emelie Frost, styrelseledamot för SDR, har i mars i år tagit upp Christinas fall under ett möte med AF. Hon ser det som ett strukturellt problem att AF:s regelverk minskar döva egenföretagares rätt och möjligheter till att få tolk. Döva egenföretagare ska kunna prova på att starta eget och vara tjänstlediga från sina arbeten. Det handlar om anställningstrygghet. Hon håller med om att AF:s motivering – att det ska vara arbetsmarknadspolitiskt motiverat – är obegriplig. Apropå AF:s mål att en person med funktionsnedsättning ska få och behålla ett arbete, säger hon:

– Detsamma borde gälla för egenföretagare. De ska också kunna starta ett företag och behålla det, särskilt då de skapar jobb till sig själva, vilket ju borde ses som något positivt, säger Emelie Frost. 

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se


Har du som egenföretagare också inte fått beviljat bidrag för personligt biträde? Kontakta gärna redaktionen@dovastidning.se och berätta om din situation.

Uppdaterad: 2021-05-20

Publicerad: 2021-05-20