2021-05-19

Chelsea, 4 år, får till slut plats på Klöverängens förskola

Chelsea och hennes storebror Damien.FOTO: PRIVAT

I ett års tid har vi följt Chelseas kamp om att få en plats på Klöverängens förskola i Örebro. I augusti ska hon äntligen få börja där. DT har intervjuat Chelseas mamma Madeleine Horndahl.


Hur känns det för familjen att Chelsea till slut fått plats på Klöverängen?
– Det känns fantastiskt, även om vi saknar förskolan i Sollentuna där Chelsea hade förmånen att gå en termin med enbart teckenspråkiga barn och pedagoger. Det är där vi sett att hennes språkutveckling gynnats mest. Så fick jag drömma är det så jag vill att det ska vara på Klöverängens förskola, där det finns så pass många teckenspråkiga barn att det vore fullt möjligt att skapa en teckenspråkig grupp. Man måste sluta skrämma föräldrar och få dem att tro att barnen måste få talad svenska på förskolan. Det finns fortfarande hörande barn att interagera med på förskolegården.

Vad tror familjen att Klöverängen kommer att betyda för Chelsea?
– Det kommer att betyda otroligt mycket då hon får tillgång till en teckenspråkig miljö som vi inte kan tillgodose på samma sätt hemma, eftersom vi alla är hörande och kämpar tillsammans med Chelsea för att hela tiden utvecklas i teckenspråk. Hon kommer även få vänner som sedan följs åt till Birgittaskolan. Men viktigast av allt, hon kommer att slippa bli onödigt trött, hon kommer slippa missa kommunikation, hon kommer slippa gissa vad folk säger och hon kommer slippa antas höra och förstå lika bra som hörande! Jag hoppas innerligt att hon kommer få en full kommunikation och få vara just det hon förtjänar att vara; bara ett barn! Så även om Klöverängen kan bli mycket bättre så blir helheten bättre för familjen långsiktigt.

Vad var det som gjorde att kommunen till slut erbjöd Chelsea en plats på Klöverängen?
– Hon fick enbart plats på grund av sin långa kötid. När hon börjar förskolan i augusti har hon stått i kö i ett år och sju månader, vilket jag anser absurt då det bara finns en förskola som kan tillgodose hennes behov. Alla barn i behov av teckenspråk borde prioriteras före syskonförtur. Det borde vara något man informeras om när man söker till Klöverängen, hur kösystemet och prioriteringsordningen ser ut.

Chelsea går fortfarande inte i någon förskola utan är hemma?
– Precis, Chelsea har varit hemma med mig och sina syskon sedan vi flyttade till Örebro i december 2020!

MARIA NORBERG
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-05-19

Publicerad: 2021-05-19