2020-04-06

Cecilia drabbad av coronaviruset

||

I början kände sig Cecilia Önnstad Uhlander lite varm. Sedan förvandlades hennes liv på bara en natt till ett helvete som hon uttryckte det. För DT berättar hon om virusförloppet och bemötandet i vården.
– Jag hoppas för allas skull att det här är första och sista gången vi behöver genomlida det här, säger hon.

Dag 1. Cecilia Önnstad Uhlander åkte kollektivt som vanligt till jobbet. Färre resenärer var ombord än brukligt. Hon märkte att hon började känna sig trött och lite varm. Höll hon på att bli sjuk?

Dag 2. Hon sjukanmälde sig. På natten hade hon feberfrossa och fruktansvärd huvudvärk. Det var ingen vanlig migrän.

– Det kändes som om nålar stacks in i huvudet. Jag blev illamående, berättar hon, och började också få ont i kroppen och förlorade lukt- och smaksinnet.

Dag 4. Hon hade svårt att andas och fick ångest. Det kändes obehagligt. Hon ringde 1177 och blev hänvisad till coronalinjen.

– 1177 sa att jag möjligtvis kunde ha corona då symptomen var typiska för viruset, säger Cecilia som bad om snabbverkande luftrörsvidgande medicin då hon har kronisk astma.

Hon blev hänvisad till vårdcentralen nära sitt hem. Men den skulle stänga snart så hon blev tillsagd att åka till närakuten vid Danderyds sjukhus istället. Hon täckte munnen och näsan med en halsduk när hon åkte taxi dit. Väl framme såg hon att några tält var uppsatta vid entrén. En vakt stoppade henne och frågade vad hennes ärende var innan hon kunde bli insläppt i ett av tälten. Efter lite väntetid i kylan sade vakten att det var hennes tur.

I behandlingsrummet lade hon märke till att både läkaren och sjuksköterskan hade full skyddsutrustning. En surrealistisk upplevelse, det var som på film. Cecilia skrev med sin mobil för att kommunicera med behandlarna. Sjuksköterskan var mer varsam med att röra mobilen, medan läkaren vågade skriva med den. Cecilia ringde också sin mamma som fungerade som tolk medan undersökningen gjordes och blodproverna togs.

Läkaren kunde konstatera att Cecilia hade en kraftig virusinfektion i kroppen. Eftersom hon inte skulle läggas in på sjukhus, fick hon inte coronatesta sig. Inlagda patienter och sjukhuspersonal prioriterades för coronatest.

– Läkaren sa dock att det var tydligt att jag hade corona, säger Cecilia som fick samma besked av 1177:s coronalinje två gånger.

Hon fick kortison utskrivet, vilket i kombination med vila hjälpte. Bemötandet av närakuten och 1177 var gott, upplevde hon.

Dag 16. Nu mår hon betydligt bättre. Hon kan äntligen ta en promenad och njuta av vårsolen, men är ytterst noggrann med att hålla avstånd till andra och tvätta händerna.

– Jag vill tacka alla som visat omtanke och ringt eller messat mig, frågat hur jag mådde och erbjudit sig att hjälpa till med att handla mat! säger hon som inte vet hur hon blev smittad mer än att några av hennes kollegor också blev drabbade av coronaviruset.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

DTW2020 Danderyds sjukhus närakut
Tält vid närakuten i Danderyd. FOTO: PRIVAT

Uppdaterad: 2021-03-01

Publicerad: 2020-04-06