2014-08-04
Bryggläge för döva vid Västra hamnen
DT har besökt Dövbryggan i Malmö.
Claes Svensson och Anette Örlegård är två badtokiga döva som badar regelbundet vid Dövbryggan, närmare bestämt brygga 2 på Västra hamnen i Malmö. Badplatsen byggdes upp efter Bo01 (bostadsmässan 2001) när intresset bland malmöbor att börja bada vid Västra hamnen ökat. Dövas Tidning har träffat de två för att prata om hur det kom sig att de började bada där och vem som kom på namnet Dövbryggan.
– Vi som började bada här var nog jag, Claes, Anneli ”Ali” Örlegård och Jens Törnqvist. Det var nog omkring år 2002-2003, minns Anette Örlegård.
Anette berättar vidare att de hade badat på brygga 3 men att brygga 2 på något sätt alltid passade döva perfekt, alla visste att det var betongbryggan i mitten där döva fanns. Dock har de under några år badat på Scaniabadet som har bryggor av trä. Men där sprang en massa ungar omkring, något som gjorde att träbryggan skakade hela tiden. Därför gav de upp Scaniabadet och återkom till Dövbryggan. Där har de badat regelbundet sedan ungefär 2006. Tids nog kom det fler döva, men fortfarande är det Anette och Claes samt Anettes syster Anneli som vistas där på bryggan mest av alla.
– I fredags var vi faktiskt 20 döva här. Det är otroligt kul, berättar Claes.
Badtokiga duon Claes Svensson och Anette Örlegård.
Kom ni på namnet Dövbryggan?
– Nej, vi kallade bryggan helt enkelt för brygga 2 eller Vilda Västern i början. För inte så längesen träffade jag en instruktör på gymmet som tyckte hon kände igen mig från någonstans. Hon kom sedan på att hon brukade se mig på, som hon uttryckte det, Dövbryggan.
Claes berättar vidare att det även finns hörande stammisar som brukar bada här också. Det kommer även andra teckenspråkiga hörande till bryggan. Claes och Anette är båda dessutom flitiga facebookare som brukar checka in till Dövbryggan när de är på Facebook. Claes brukar skriva in ”Bryggan 2/Dövbryggan” men nyligen upptäckte han att någon annan lagt till ”Dövbryggan” på Facebook. Förmodligen är det någon hörande som gjort det.
Men varför valde ni just denna plats att bada på? Kan ni inte tänka er att bada någon annanstans?
Claes: – Denna brygga är ju lättåtkomlig, inom kort cykelavstånd från stan och man kan dyka i direkt utan att behöva gå långt som det blir från Ribersborgs strand.
Anette: – Jag har bott i Malmö i nästan hela mitt liv och har tidigare alltid badat i Ribban eller på Skanör under Ljungheda-tiden. Men när Claes, som är lika badtokig som jag, flyttade hit till Malmö 2001 så började vi bada tillsammans och då blev bryggan den bästa badplatsen för oss. Det har hänt att jag och andra döva bestämt att kasta bollar på Ribban en dag. Men dagen efter kom jag tillbaka hit. Jag antar att jag känner mig hemma här.
Claes: – Visst har jag funderat några gånger på att bada någon annanstans, t.ex. i Skanör. Men när man går upp och det är 30 grader så vill man inte använda en timme i bussen i värmen utan det blir då att cykla på 10 minuter hit till denna vackra utsikt. Det kan inte bli bättre!
Dela artikeln via e-post.