2014-08-05

Branden i Västmanland: så larmar du 112 och får bäst information

MONTAGE: Tomas Lagergren||

DT har de nödvändiga länkarna du behöver i en krissituation.

Branden i Västmanland har nu närmat sig bebyggelse. Elden som brunnit sedan torsdags, har utvecklats till en riktigt stor skogsbrand, den största i modern tid. Ett stort område i Västmanland som upptar just nu (tisdag 5 augusti) ett område på 1 x 1,5 mil (se kartbild ovan). Är du döv eller hörselskadad och bor eller befinner dig i området och vill ha information eller kunna larma vid akut situation? DT har länkarna för dig.

Området börjar vid Öjesjön och har spridit sig upp till sjön Snyten söder om Norberg och sträcker sig längs väg 256 ner mot Hörendesjön. Läget för Norberg med omnejd är allvarligt eftersom branden sprider sig fort. Räddningstjänsten jobbar tillsammans med frivilliga resurser för att begränsa branden och helikoptrar och flygplan används för vattenbombning. Manstyrkan uppgår för närvarande till 200 personer.
Boende kring området som t ex. Västerås och ända upp till Leksand har uppgivit att de känner av röken. Känner du obehag av röken uppmanas du stanna inomhus och stänga dörrar, tejpa igen fönster och ventilation. Varför branden startade vet ingen, men det tros bero på rekordvärmen och torkan i området. Det har inte heller kommit mycket regn den sista veckan vilket gör det svårt för släckningsarbetet.

Flera byar evakuerades under måndagen, bland annat Västervåla och Ängelsberg. Boende i Norberg uppmanas förbereda evakuering, då branden rör sig mot orten. Ännu finns ingen evakuereringsplan. Men om du som bor i Norberg och som kan åka därifrån nu på en gång, så gör det, råder myndigheterna.

För dig som är döv och bor i trakterna: DT tipsar om hur du får ta del av VMA-meddelanden (Viktigt meddelande till allmänheten) och övrig viktig information av myndigheterna:

Ladda hem krisinformation.se:s app på Google Play (Android) och App Store (Iphone) och Windows Phone.

VMA finns också på sidan 599 i text-TV.

Information på teckenspråk:

Rapports extrasändningar teckenspråkstolkas på SVT Nyhetsteckens hemsida.

Hur gör jag om jag blir nödställd?

Olika sätt att larma 112 (informationsfilm på tsp från SOS Alarm).

SMS:a 112 om du befinner dig akut i brandområdet. Har du inte registrerat dig – gör det här.

Du kan även ringa 112 via bildtelefon: bildtelefoni.net (webbklient) eller via skype: adda bildtelefoni.net, eller ladda hem deras appar i din mobiltelefon. Appen kan laddas ned direkt via Google Play för Android-mobiler, via App Store för dem som har Iphone.

Några informationskällor:

Krisinformation.se – senaste nytt om branden och en drös matnyttiga länkar.

Länsstyrelsen i Västmanlands län – hemsida

Länstyrelsen i Västmanlands län – deras facebooksida

Sala Allehanda

VLT.se

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-08-05