2021-03-26

Boktips: “Stöld”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Stöld”.

En tidig morgon skidar 9-åriga Elsa ensam till rengärdet för att sköta om sin ren. Där blir hon vittne till när en man, som hon känner till och som bor i hennes by, dödar hennes ren och sedan skrämmer henne till tystnad.

Familjen anmäler renens död till polisen men eftersom renar faller under samma lagstiftning som husdjur så rubriceras det som stöld och fallet läggs ned av polisen.

Hotet mot Elsa förändrar henne för alltid och hon växer upp i en vardag där renar tjuvjagas ständigt och trots över hundra polisanmälningar och trots att alla vet vem som dödar renarna och säljer köttet så leder ingen av anmälningarna till åtal.

Familjen och släkten kämpar för rättvisa samtidigt som det i byn är stora konflikter mellan samerna och de övriga byborna.

Denna bok är ett spännande familjedrama om Elsas kamp för att tjuvjakten på renarna ska betraktas som annat än stöld, men boken tar även upp det hot och hat som finns mot Sveriges urinvånare och även hur klimatet med ändrade väderförhållanden påverkar renskötseln.

En oerhört spännande och stark bok som ger en inblick i samernas vardag.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Ann-Helen Laestadius

Uppdaterad: 2024-01-08

Publicerad: 2021-03-26