2022-01-21

Boktips: “Rotvälta”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Rotvälta”.

Handlingen i denna deckare kretsar kring den kvinnliga polisen Eira Sjödin som bor och arbetar i Kramfors och Ådalen. Eira har utbildat sig till polis i Stockholm men har återvänt hem för att ta hand som sin mamma som börjar bli dement.

Boken berättar också om Olof Hagström som bara var 14 år när han erkände mordet på tonårsflickan, Lina Stavred.
Hennes kropp hade han kastat i Ångermanälven och den hittades aldrig. Olof blir hatad och utstött av familj, vänner och hela hans hembygd och han klipper all kontakt med alla inklusive hans egen familj.

Tjugotre år senare svänger Olof av E4:an nära Skuleberget, in på vägarna som leder till hans barndomshem. I duschen hittar han sin pappa Sven död, mördad med en jaktkniv. Givetvis misstänker poliserna och hela byn att det är Olof som är den skyldiga men när det visar sig att han har alibi så måste polisen släppa honom. Men bygden tror trots detta att han är skyldig.

Eira var bara 9 år när Olof erkände mordet på Lina men självklart kan hon historien, det kan alla i byn. Nu börjar Eira gräva i det förflutna och får i och med detta se nya sidor hos människorna omkring henne, polisarbetet blir en stor utmaning. I undersökningen av mordet på Olofs far kommer hon också allt närmare sitt eget liv.

Boken är en välskriven deckare med en skrämmande skildring av hur människor kan agera, en skildring där vi känner igen mycket från vår tid och vårt samhälle.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga folkbibliotek i Sverige.

Författare: Tove Alsterdal

Uppdaterad: 2024-01-10

Publicerad: 2022-01-21