2017-09-25

Boktips: “Ligger Sverige i Iran”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Ligger Sverige i Iran”.

I Afghanistan bor David med sin mamma, pappa, storebror Ali och småsyskon. Familjen bor på landet och hans föräldrar är fattiga bönder. David får gå i skolan en liten stund varje dag, och övrig tid får han passa fåren. Talibanerna närmar sig hela tiden, och kräver att familjen ska odla opium och mat till dem. När talibanerna en natt tänder eld på familjens hus, så flyr David och Ali.

Men längs vägen så tappar de bort varandra och David får hjälp av två äldre killar istället. De är på flykt och går långa sträckor utan mat och vatten och har knappt skor på fötterna. Efter en lång tid så kommer de till Iran, där David får jobb på en snickerifabrik och som lön får han mat och sängplats. Han bor i en källare i snickerifabriken under flera år, innan han lyckas få kontakt med sin bror som är i Sverige. Sverige, ligger det i Iran? Och hur ska David kunna ta sig från Iran till Sverige? Och för vilka pengar?

Boken bygger på författarens egen flykt, en farlig flykt där han skadar sig så illa fler gånger att han nästan dör. David är på flykt i fyra år innan han kommer till Sverige. Jag rekommenderar er att läsa Davids starka och personliga berättelse!

Boken är skriven på lättläst svenska och finns att låna på Piteå Stadsbibliotek och vissa folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: David Mohsen

Uppdaterad: 2021-02-26

Publicerad: 2017-09-25