2022-11-18

Boktips: “Lektioner i kemi”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Lektioner i kemi”.

Vi möter Elizabet Zott under 1960-tal i Kalifornien. Hennes högsta önskan är en karriär som kemist men detta är inte en tid för kvinnor som vill arbeta. Institutet där hon jobbar har en stjärna i forskaren Calvin Evans och han ser hennes storhet, både som människa och som den oerhört skickliga forskare hon är. Men för andra är hon bara hans assistent.

Efter en rad omständigheter blir Elizabeth ensamstående mamma och stjärna i ett av USA:s mest omtyckta matlagningsprogram. Eftersom Elizabeth är kemist vet hon hur man komponerar näringsriktig mat, vilket snappas upp av en tv-producent. Elizabeth gör det på sitt sätt, det vill säga noggrant, tydligt och skarpt. Lektioner i kemi helt enkelt.

Men för henne handlar programmet inte bara om att laga mat. Hon lär kvinnor kemi medan hon lagar mat, samtidigt som hon uppmuntrar och pushar för förändring för kvinnors roll i världen.

Men TV-showen är bara en liten del av den här romanen. Det är en hund, en granne, många roddare och en och annan journalist längs vägen för att nu nämna något.

Boken är lärorik, rolig, smart, sorglig och en läsupplevelse utöver det vanliga.

Boken finns att låna hos Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Bonnie Garmus

Uppdaterad: 2024-02-13

Publicerad: 2022-11-18