2018-10-11

Boktips: “Historieläraren”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Historieläraren”.

Tom Hazard bär på en hemlighet och det är att han åldras extremt långsamt. På 13, 14 år åldras han endast ett.

Trots att han ser ut att vara i 40-årsåldern så är han i själva verket flera hundra år gammal och har upplevt häxprocesser, jobbat åt Shakespeare och genomlevt världskrigen och många andra historiska händelser. Som historielärare på en grundskola i London har han nu hittat det perfekta jobbet: han kan lära barnen om världskrigen och andra stora historiska händelser.

Tom kan konstatera att samhället blir annorlunda, men människorna och mänskligheten är mer eller mindre konstanta: det är samma kärlek och kärlekstrassel, pengatrubbel och girighet och konflikter.

Att åldras långsamt kommer dock med en del svårigheter för Tom och andra som delar hans speciella egenskap. Det gäller att smälta in och att inte väcka andras nyfikenhet. Läcker det ut att Tom och andra lever i hundratals år så kan de förvandlas till försöksdjur och utnyttjas. Därför finns det ett speciellt sällskap som jobbar med att bevara deras hemlighet. I upplägget ingår också att ingen av dem får stanna på en och samma plats i mer än åtta år.

Det är inte meningen att de ska bygga långa relationer till mer kortlivade människor – och särskilt inte inleda relationer och skaffa barn. Trots detta har faktiskt Tom en dotter, en dotter som dessutom har ärvt hans förmåga att åldras långsamt. De har dock kommit isär och Tom letar nu med sällskapets hjälp efter henne och har så gjort i hundratals år.

Boken är underhållande, tänkvärd och ger en del spännande återblickar till historiska händelser.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Författare: Matt Haig

Uppdaterad: 2024-01-04

Publicerad: 2018-10-11