2020-09-10

Boktips: “Där kräftorna sjunger”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Där kräftorna sjunger”.

Kya växte upp i våtmarkerna i North Carolina. Hon är född 1945 och när hennes mamma lämnade henne var det ingen som tog hand om henne längre. Efter mamman gav sig de äldre syskonen av ett efter ett och till slut lämnades hon ensam med den gravt alkoholiserade och våldsamma fadern. Han brukade dock ge sig av i flera dagar i sträck så Kya lärde sig från 7 års ålder att ta hand om sig själv.

Hon lever i princip ensam under hela sin uppväxt i samklang med naturen och känner till varenda art som existerar i våtmarkerna, djuren blir hennes bästa vänner. Hon tvingas till skolan, men gav upp efter en dag då hon blev så mobbad av de andra barnen.

När hon var 14 träffar hon Tate, som lärde henne läsa. Folket i byn kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit rykten om henne. När byns mest populära man en dag hittas död i våtmarkerna misstänker polisen mord och alla misstänker träskflickan dvs Kya och en mordutredning inleds. Men träskflickan visar sig vara någon helt annan än vad de tror hon är!

Detta är Delia Owens debutroman och den är verkligen något extra. Så vackert med alla beskrivningar av naturen och djuren och så spännande följa Kyas liv och öde.

Jag rekommenderar varmt denna bok, en magisk läsupplevelse!

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt de flesta folkbibliotek i Norrbotten och övriga Sverige.

Författare: Delia Owens

Uppdaterad: 2024-01-03

Publicerad: 2020-09-10