2013-12-16

Bluff-tolken var anklagad för mord 2003

Den sydafrikanska regeringen utreder fallet.

Thamasanqa Jantjie teckenspråkstolkade Nelson Mandelas minnesstund den 10 december – utan att kunna teckenspråk. Teckenspråkiga och media över hela världen reagerade kraftigt. Historien tog en ny vändning när han berättade att han var schizofren. När TV-kanalen Enca i Sydafrika hittade en rad åtalspunkter som mord, förändrades situationen. Alla ställde samma frågor: Vad kunde ha hänt? Hur kunde det ske? Den sydafrikanska regeringen har nu tillsatt en utredning.

I The Star beklagade tolkbedragaren Thamasanqa Jantjie händelsen och berättade att han lider av schizofreni och att han under ceremonin kom in i ett psykotiskt tillstånd och därför både hallucinerade och hörde röster. Att man inte kan teckenspråk i ett psykotiskt tillstånd har experter i psykologi tillbakavisat.
TV-kanalen Enca har grävt i Jantjies förflutna. De hittade en rad åtalspunkter: År 2003 ska han ha blivit åtalad han för mord och mordförsök och kidnappning, där han sägs ha medverkat i en grupp som brände två personer till döds.
Akten över mordfallet saknas sedan utredningen avslutades 2006, skriver Enca.
Utöver det har han åtalats för våldtäkt, stöld, skadegörelse och inbrott. För stölden 1997 dömdes han till tre års fängelse. Det är oklart om han suttit av detta fängelsestraff.
Enligt Enca lades åtalen ner för att hans mentala hälsa var för dålig för att ställas inför rätta.

Med denna bakgrund tilläts han stå bara någon meter bredvid ett antal världsledare som höll tal vid Nelson Mandelas minnesceremoni, där han låtsades tolka dem till teckenspråk. Det fick många att ifrågasätta säkerheten. 
Regeringen har tillsatt en utredning om hur detta kunde ske, om någon bakgrundskoll gjordes innan, och vem som bär ansvaret.
Denna händelse, att en falsk teckenspråkstolk dyker upp, är inte unik i Sydafrika. Det är ett problem i landet: det finns för få tolkar. Därför finns det de som insett att det är en lukrativ bransch, att lura döva för att tjäna pengar.
– De marknadsför sig som tolkar eftersom de vet tio tecken och de kan tjäna snabba pengar, säger Ingrid Parkin, rektor på S:t Vincents skola för döva i Johannesburg.
Sydafrikas kulturminister, Paul Mashatile, vill be alla döva och sydafrikaner om ursäkt för det inträffade och sade att reformer måste genomföras för att säkerställa att en sådan olycka inte händer igen. Han ville dock inte säga vem som beställt Jantjie som tolk till ceremonin, för att inte föregå regeringens utredning.

Thamasanqa Jantjie vägrar att kommentera sina åtalspunkter. Och ägarna till det påstådda tolkföretaget SA Interpreters som ANC anlitade, har inte gått att nå när regeringens representanter försökt kontakta dem, enligt New York Daily News.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2013-12-16