2014-02-25

Bedragarliga med falska döva i farten igen

FOTO: TOMAS LAGERGREN||

Personer som låtsas vara döva och ber om pengar finns i hela landet.

Förra året var ”falska döva” bedragare vanligt förekommande i offentliga miljöer i hela landet. Nu är bluffdöva återigen i farten. Sveriges Dövas Riksförbund varnar allmänheten för att det inte är förbundet som skickat ut dem på gator och torg för att samla in pengar till organisationen.

Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) fick förra året en mängd mejl och samtal om organiserat tiggeri eller lurendrejeri med personer som låtsades vara döva. Det var att dessa personer gick runt och visade en lista med kopierade logotyper och namn som förde tankarna till organisationer för döva och stumma. På en del listor var SDR:s logga med. Mönstret var detsamma. Bluffdöva gick till exempel runt på parkeringar vid stormarknader och uppmanade människor att skriva sitt namn som stöd för en organisation för döva och hörselskadade. Efter att man skrivit sitt namn, blev man ombedd att också betala. Minsta summan var bestämd, till exempel 200 kronor. SDR hade fått berättelser om att personerna försökt norpa åt sig större sedlar ur plånboken eller erbjuda sig att följa med till bankomaten. Bluffdöva verkade i hela landet.

Men under vintern var det desto lugnare. Nu återfinns de falska döva bedragarna i en högre grad. SDR har fått mejl och samtal från bland annat Gotland och Uddevalla. När DT skrev om bluffdöva förra året, svarade Lars Minnedal, kriminalinspektör på bedrägerisamordningen i Stockholm, på frågan om hur man skulle göra när man råkade ut för det, något som gäller än i dag:
– Det första du ska göra är att tillkalla polisen till platsen. Jag personligen föredrar i första hand 112*, eftersom de avviker snabbt från platsen, i andra hand, ring 114 14*. När du gjort det memorera så mycket av händelsen, skriv ned registernummer på bilen om det finns något sådant, ta gärna en bild med mobilen, om det går. Skriv ned signalement och allt av värde på en lapp, det är ofta de små detaljerna som gör det – skriv hur de betedde sig, vad de sa och vad de hade på sig och vilken väg de tar. Men det absolut första du ska göra är att tillkalla polis.
Och polisanmäla händelsen?
– Ja. Ju mera anmälningar vi får in, ju mera rättvis bild får vi av vad som egentligen pågår, sade Lars Minnedal.


* 112 – larmnummer
* 114 14 – för tips och övriga ärenden

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-02-25