2013-10-17
Bästa skyltläget för SDI
I år fyller Svenska Dövidrottsförbundet 100 år. Som en del i firandet ställer de ut på Stockholms centralstation.
Varje dag passerar 250 000 personer Stockholms centralstation. Svenska Dövidrottsförbundet (SDI) ställer ut tillsammans med tre andra organisationer i avgångshallen i dag och i morgon. ”Det här är historiskt” säger ordförande Arne Lundquist.
Klockan 12.15 steg idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) och de tre ordföranden från Hörselskadades Riksförbund (HRF), Sveriges Dövas Riksförbunds (SDR) ordförande och Svenska Dövidrottsförbundet (SDI) upp på scenen i avgångshallen.
SDR:s ordförande Hanna Sejlitz berättade att hon genom dövidrotten hade dragit en vinstlott. Det var att hon fick teckenspråket, och kunde delta med sitt basketlag i stora mästerskap som Deaflympics och VM.
– Utan dövidrotten hade jag aldrig stått här på scenen, sade Hanna Sejlitz.
Direkttextade sportevenemang i tv är fortfarande ett stort problem, enligt HRF:s ordförande Jan-Peter Strömgren. Tv-bolag som SVT och TV4 direkttextar inte alla sändningar från till exempel OS och VM.
– 700 000 idrottssintresserade svenskar med hörselnedsättning ställs utanför när det inte är textat, sade han.
På HRF:s vägg, där en inbyggd tv-skärm är upphängd, står det ”Sporten hörs bättre med textning”. En direkttextare från SVT sitter bredvid HRF:s monter och berättar hur hon jobbar.
Idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) svarade Jan-Peter Strömgren att SVT, PTS och Institutet för språk och folkminnen har ett gemensamt projekt där de tittar på möjligheten att ta fram ett automatiskt taligenkänningsprogram för det svenska talspråket, som gör att ljud automatiskt översätts till text. Om det blir verklighet så kommer antalet textade direktsända tv-program att öka avsevärt, enligt ministern.
Inte bara SDI, SDR och HRF ställer ut utan också IK Hephata, världens äldsta dövidrottsklubb. Mitt i utställningsytan finns ett pingisbord där man kan testa att spela bordtennis med hörselkåpor; man hör då inte bollarnas studs. Ett gäng blivande dövblind- och teckenspråkstolkar från Södertörns folkhögskola står utspridda på utställningen. Man kan få låna någon av dem ifall man vill prata med någon via tolk. SDI:s ordförande Arne Lundquist är otroligt glad över att hans förbund tillsammans med de tre andra organisationerna kunnat ordna en sådan utställning på centralen, som är ett av Stockholms absolut bästa ställen att synas på.
– Det här är historiskt, sade han.
Teckenspråksartisten Tommy Krångh bjöd på en egenskriven låt vid två tillfällen; i morse och i eftermiddag.
– Roligt att han gjorde en låt om dövidrott och teckenspråk just för oss. Folk som passerade scenen stannade faktiskt och lyssnade när han sjöng, sade Therese Rollvén, utvecklingssamordnare på SDI.
Syftet med utställningen är enligt SDI inte bara att visa upp sig och berätta att de fyller 100 år utan också att tala om att dövidrottsrörelsen och döv- och hörselorganisationerna har något gemensamt. Ett exempel är att personer med hörselnedsättning får teckenspråket genom dövidrotten; rätt till teckenspråk är just något HRF och SDR också slåss för.
– Vi hoppas också kunna värva nya medlemmar och idrottare, sade Maria Norberg, vice ordförande för SDI.
I morgon (18 oktober) kommer Tommy Krångh också att sjunga. Han uppträder klockan 8.30 och 17.00. SDI ska vidare ha en jubileumsfest i Stockholm den 2 november. På Riksidrottsmuseet i huvudstaden finns nu en utställning om dövidrott med anledning av förbundets 100-årsjubileum. Den pågår fram till årets slut.
Dela artikeln via e-post.