2023-06-27

Att bli vigd på teckenspråk – går det?

Sätten att gifta sig på är många. FOTO: Shutterstock

Planerar du att knyta hymens band men undrar hur du går till väga om du vill bli vigd på teckenspråk? DT har frågat ett urval av religiösa samfund om de erbjuder möjligheten att bli vigd direkt på teckenspråk.

Sommaren är högsäsong för giftermål och för många stundar ett bröllop, antingen som gäst eller som förlovad. I vårt avlånga land finns det många olika sätt att gifta sig på. Men hur gör man om man vill bli vigd direkt på teckenspråk? Dövas Tidning har frågat ett urval av religiösa församlingar om de har teckenspråkiga andliga ledare.

Shiasamfunden i Sverige (islam)
– Tyvärr har vi inte teckenspråkskunniga andliga ledare men vi beställer tolk om det behövs.

Equmeniakyrkan (kristendom)
– Om frågan skulle komma till någon
av våra församlingar, så hade vi kontaktat någon av våra medlemmar som kan teckenspråk för att få hjälp i själva vigseln. Några av våra pastorer och regionala kyrkoledare är teckenspråkiga och kan således teckenspråkstolka. Finns inte någon medlem tillgänglig så skulle brukaren/församlingen/kyrkan beställa en extern teckenspråkstolk, och därigenom så går det att lösa det praktiska.

Svenska kyrkan (kristendom)
– Vi har i dagsläget två döva präster
och fyra hörande, fullt teckenspråkiga som verkar inom Svenska kyrkans teckenspråkiga verksamhet. Det finns
fler teckenspråkiga präster inom Svenska kyrkan, men som arbetar utanför den teckenspråkiga verksamheten. Det blir ens församling som avgör om man kan få den präst som man önskar.

Judiska församlingen i Stockholm (judendom)
– Vi har inte möjlighet att erbjuda vigsel direkt på teckenspråk i dagsläget, och har inte heller hört att det finns i någon annan judisk församling i Sverige.

Den som vill gifta sig borgerligt och ha en döv vigselförrättare har flera alternativ att tillgå. Dövas Tidning rapporterade i nummer ett detta år att tre döva politiker nyligen tilldelats varsitt förordnande från Länsstyrelsen och har därmed möjlighet att viga par. Dessa är Alexandra Royal (C) i Örebro, Theresa Rönnholm (V) i Storuman och Emelie Frost (C) i Älvängen. Utöver dessa finns också Lasse Lorentzon (V) och Marie Georgson (S), båda i Örebro.

Den som vill gifta sig i sin kommuns rådhus eller stadshus behöver till att börja med ta kontakt med kommunen. Man kan då också fråga om de har en teckenspråkig eller döv vigselförrättare, vissa kommuner erbjuder detta. Om man vill ordna en privat vigsel är det möjligt att fråga den vigselförrättare man önskar genom att själv ta kontakt med hen.

FAKTA:
Inför en vigsel måste man ansöka om hindersprövning hos Skatteverket. Man får då ett intyg om hindersprövning och ett vigselintyg. Dessa ska lämnas till vigselförrättaren. Efter vigseln fyller vigselförrättaren i intyget för vigsel och skickar det tillbaka till Skatteverket. Därefter registreras vigseln i folkbokföringen. Källa: Skatteverket

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-05-06

Publicerad: 2023-06-27