2011-10-07

Årets Visuell Filmgala

Montage: TOMAS LAGERGREN||

DT tycker till om filmbidragen.

Antalet filmer har halverats mot senaste gången Visuell filmgalan hölls (2009). Tio filmer har blivit fem. Till att det är så få filmer denna gång jämfört med förra gången säger Malin Andersson, en av arrangörerna:
–  Det kunde ha blivit åtta filmer totalt. Men det blev inte så av olika skäl, bland annat av tekniska skäl.

Men kvaliteten på filmerna har höjts något ändå, inte minst i filmandet. Dock lämnar intrigerna i filmerna ibland fler luckor än nödvändigt.
Jag kan tänka mig att de försöker väcka tankar hos de som tittar på filmen i sig, men i vissa fall uteblir effekten och det står bara en del obesvarade frågor snarare än tankeväckande frågor. Det är kanske det svåraste med att producera kortfilm – att lyckas med hela spannet på, låt oss säga 10-15 minuter.

Imorgon (Lördag 8 oktober) delas bästa film, bästa huvudroll och övriga priser ut på filmgalan på Kulturhuset i Örebro.
DT listar filmerna:

BARA DU OCH JAG
HANDLING: Handlingen utspelar sig på en skärgårdsö där fem tjejkompisar träffas hos den ena av tjejernas sommarstuga. De stöter på en okänd tjej som kan teckenspråk. Efter det händer saker märkliga saker för tjejerna.

KOMMENTAR
När tjejerna dog en efter varandra på en skärgårdsö i det fina sommarskenet – dök ett ord upp i huvudet. Utöya. Filmen handlar inte alls om detta, men det var oundvikligt. Själva filmen är helt ok. Skulle önska lite mer puls och mer dialog. Filmen var lite ojämn i tempot, men det var nog ett medvetet val. Själva intrigen var helt ok.

JAG HAR INTE TID ATT DÖ
HANDLING: Robert Olsson spelar en man som jämt tittar i sin klocka och verkar jaga, ja rent av försöka förekomma tiden. Han är en känd föreläsare i ämnet livskvalitet. Privat stressar han och får problem med kompisarna och frugan. Men utåt, i en intervju säger han menar att han är ett perfekt exempel på att hans föreläsningar funkar.

KOMMENTAR
Filmen slutade lite plötsligt tyckte jag. Ja, rent av abrupt. Men det som dyker upp är devisen som förekommer i bibliska citat som: “Den som är utan synd kastar första stenen”. Poängen med filmen är nog att ingen är perfekt. Robert Olsson övertygar i huvudrollen som mannen. Juli af Klintberg också, som kvinnan som intervjuar honom. Filmen har bättre skådespelare än föregående film. Det lyfter historien och historien lyfter dom. Filmen är bra, även om jag hade velat se hur han hade tagit sig vidare i livet efter att rasat. Kanske kommer det en ny del?

MIN BÄSTA VÄN
HANDLING: Filmen om apparnas planet, kan man säga. Niklas Wanjura driver lite med apparna. Först vaknar huvudrollsinnehavaren Ida Malmström försenad – sen dyker det upp en ryss som förklarar att det finns en försenings-app och så vidare.

KOMMENTAR
Fint filmat, det märks att kameramannen jobbat länge med filmande. Henryk Zwolinski har många år i bagaget som SVT-medarbetare. Skådespelarna är helt ok. Filmen har roliga underfundiga delar. Men det känns lite som en film som gjorts på roliga timmen i skolan – historien känns lite platt. Men det behöver ju inte vara allvarligt hela tiden. Och filmen driver med app-begreppet vilket filmmakarna får poäng för aktualitet.

NARKISSOS
HANDLING: Narkissos är en figur i den grekiska mytologin som älskar enbart sig. Han är fången i sin spegelbild. I filmen är tre kompisar på återträff och den ena av dom är Narkissos. Han tittar bara i spegeln som den narcissist han är, vännerna blir irriterade och en tjej han legat med under natten dyker upp i bilden och försvinner. Sen får Narkissos problem. Döden kommer och dömer Narkissos till att förälska sig i sin egen spegelbild efter att inte ha besvarat den unga tjejens kärlek.

KOMMENTAR
Narkissos är en känd figur i den grekiska mytologin. Lika kända är Filip Burman i Dövsverige som manusförfattare och Sebastian Embacher, Lars Otterstedt som skådespelare. Erik Akervall har just tagit examen på Dramatiska Institutet. Den mixen fungerar. Och det är viktigt när man gör film.
Lars Otterstedt dök upp som Narkissos i filmen. Det märks att han har många år bakom sig som skådespelare. Ögonen ljuger inte. Han är Narkissos. Det är inte lätt att spela en roll utan mycket repliker, utan kroppspråket måste berätta tillräckligt mycket vem han är. Och klassiker fungerar alltid. Det är i mitt tycke den bästa filmen av de tävlingsbidrag som kommit in denna gång.

JAG SAKNAR DIG
En klass där en kille (spelad av Laith Foad Fathulla) får veta av sin mamma att hans riktiga föräldrar i Irak hade planer för att ta hem honom och få honom bortgift. Det visar sig sen i filmen att killen hela tiden varit kär i hans närmaste tjejkompis. Ett kärleksbrev skrivs innan han åker. Tjejen får veta men vad som händer efter vet vi inte.

KOMMENTAR
Det luktar skolarbete lång väg. Det känns oavslutat. Filmen gjordes av gänget för några år sedan då de gick i grundskolan. Det syntes. Tyvärr får handlingen ingen hjälp av slutet och inte av början heller. Man får göra om filmen om den ska vara med och tävla om priser. Men det är svårt att tävla i filmer. Rätt eller fel finns ju inte.

Vilka filmer och personer har nominerats i de olika priskategorierna?
Klicka här för att se hela listan.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2011-10-07