2021-05-28

Boktips: “Amerikansk jord”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Amerikansk jord”.

Lydia bor i Acapulco i Mexiko med sin man och deras son Luca som är åtta år, de lever ett alldagligt liv där hon driver sin egen bokhandel medan maken är journalist. Men under en fest utplånas hela deras familj på sexton personer och endast Lydia och Luca överlever tack vare att de precis i tid gått in för att gå på toaletten.

Anledningen till detta sker är att Javier, ledaren för knarkkartellen Los Jardineros, har bestämt sig för att hämnas för ett reportage skrivet av Lydias journalistmake. Han var en gång en trogen, omtyckt kund i Lydias bokhandel, men är nu en hänsynslös mördare som inte kommer ge upp förrän han fått sin hämnd.

Nu står de näst på tur att bli mördade och för att rädda sig måste de fly för livet och de bestämmer sig för att bege sig norrut. Med buss, tåg och till fots färdas de över 200 mil om dagen genom öknen, innan de till slut kommer till USA. På vägen möter de barmhärtighet och medmänsklighet men också livshotande faror. Vad som driver dem vidare är hoppet; en tro på ett bättre liv i säkerhet i USA.

Sorgligt spännande bok om hur det är leva i ett land där våld och kriminalitet styr, jag blev väldigt berörd av denna bok och deras kamp.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt vissa folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Detta är mitt sista boktips på teckenspråk innan sommaren så jag vill passa på att önska er en riktigt fin sommar!
Vi ses till hösten igen!

Författare: Jeanine Cummins

Uppdaterad: 2024-01-08

Publicerad: 2021-05-28