2014-12-03

20 år sedan Daniella Josberg dog

||

Föll offer för Stureplansmorden.

Sverige nåddes av en chockerande nyhet på morgonen den 4 december 1994. Ett skottdrama hade skett utanför en klubb vid Stureplan i Stockholm. Fyra personer dog och över tjugo skadades. Daniella Josberg, döv med framtidsdrömmar, var en av dem som föll offer. Nu har 20 år gått.
  – Det känns som om det var nyligen Daniella dog, säger hennes bästa vän, Anne Zucker.

Daniella Josberg och två vänner var ute och festade på den populära klubben Sturecompagniet vid Stureplan natten till den 4 december, som var andra advent. Den sista vännen gick hem klockan 4.30. Daniella Josberg, som var på gott humör, sa till henne att hon ville stanna och prata med en dörrvakt tills klubben stängde vid 5-tiden. Det skulle bli hennes sista stund i livet.

Strax efter klockan 5 sköt en man rakt in i entrén. Där stod Daniella i trappan. Hon träffades i halsen och huvudet och fördes akut till sjukhuset. Två dagar senare – den 6 december – dog hon 22 år gammal. Anne Zucker, som stod Daniella nära, minns alla detaljer som hur det var när hon blev väckt av sin exmake på morgonen efter att han hört på radio att något hemskt hade hänt vid Stureplan och när hon såg Daniella i sjukhussängen. Hon var oigenkännlig. Efter hennes bortgång kände Anne inte någon större julglädje. Allt var ett enda vakuum.

I dag är det 20 år sedan Stureplansmorden ägde rum.
– Jag tänker att 20 år är en lång tid. Vad har jag gjort under alla dessa år, som Daniella annars kunnat göra? Samtidigt känns det som om det var nyligen Daniella dog, säger Anne.
På lördag den 6 december kommer hon och några vänner att tända ljus utanför Sturecompagniet för Daniella och för att manifestera mot våld.
– Det är viktigt att påminna dagens ungdomar om vad som hände vid Stureplan för 20 år sedan, säger Anne.

Den 14 augusti 2012 skulle Daniella ha fyllt 40 år. Dövas Tidning tecknade då ett porträtt av henne genom att prata med Anne Zucker, Daniellas mamma och en studiekamrat från Gallaudet-universitetet i Washington DC. Daniella hade innan hon dog hunnit studera på Gallaudet, skriva en bok om sitt liv som döv och arbeta som programledare för SVT Nyhetstecken. Dessutom studerade hon till jurist. Här kan du läsa porträttet av henne.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-12-03