2024-10-08

Edit Augustsson får en egen bok

Greta Åberg med boken "Edits dagbok – en döv flickas berättelse". FOTO: Anna Panser

I år gav Vänersborgs museum ut boken “Edits dagbok – en döv flickas berättelse”. Boken utgår ifrån Edit Augustssons dagbok som hon skrev i innan hon gick bort 14 år gammal år 1915, men beskriver också hur det var att gå på dövskola på den tiden. Vem var Edit och hur kom man på att skriva denna bok?

Dövas Tidning har fått en pratstund med Greta Åberg, museipedagog på Vänersborgs museum, som är bokens initiativtagare och författare.

Ni har nyligen släppt boken “Edits dagbok”. Hur kommer det sig? Och hur var processen med att skriva boken?
– Vänersborgs museum har en unik samling foton, skolmaterial, litteratur och föremål från Vänerskolan i Vänersborg, säger Greta Åberg. Den har varit dövskola sedan 1891 och hette då Fjärde distriktets dövstumskola. Vi har dessutom dagboksanteckningar från en döv flicka, Edit, som gick på skolans internat 1912-15, där hon också dog 14 år gammal. Edits historia berörde mig och jag ville sätta den i ett sammanhang och koppla den till våra samlingar. Dövhistoria är ganska okänt för många och när jag träffade elever och lärare på Vänerskolan förstod jag att det kanske var värdefullt för dem att få veta hur det var för deras föregångare. Jag tyckte att det fanns ett tomrum att fylla och museet hade de speciella arkiven och samlingarna som behövdes. Så med utgångspunkt i Edit ville jag lära mer om dövhistoria och den tidiga dövpedagogiken. Förutom i våra egna samlingar och arkiv har jag forskat i andra arkiv och intervjuat personer som gått på dövskola på 1940-50-talen och senare. Sen har jag haft stor hjälp av mina kollegor, till exempel med fotografering och läggning av boken. Vi har fått tryckbidrag från olika fonder och föreningar för själva tryckningen av boken.

Upptäcktes Edits dagboksanteckningar nyligen eller har ni haft dem i er samling länge?
– Dagboksanteckningarna fanns kvar hos Edits släktingar, så vi har bara kopior hos oss. Vi blev så glada när vi fick veta att anteckningarna fanns kvar, och Edits släktingar tycker också att det är roligt att vi har använt dem.

Vem var Edit Augustsson?
– Edit Augustsson föddes 1901 i Ryda i Västergötland. Hon var yngsta barnet av åtta syskon, och bara tre av barnen kom att bli vuxna. Edit föddes med en hörselskada och en av hennes bröder var helt döv. Hennes storebror började i dövskolan i Vänersborg och när Edit var 11 år fick hon också börja där för att hon började höra sämre. På skolan bodde de på internat i flera år. När Edit gick på skolan skrev hon skoldagbok och dessa anteckningar har vi kopior på i museets samlingar. Edit skriver korta texter om vad de gör i skolan men också om saker som händer i världen runtomkring henne. När Edit är 14 år gammal drabbas hon av tuberkulös hjärninflammation och dör på skolan.

Boken redogör för hur det var att vara ett dövt barn på den tiden, och kanske särskilt på Vänerskolan. Var det något särskilt som slog dig när du skrev om det?
– Jag har haft flera samtal med före detta elever på Vänerskolan, som gått där i mitten av 1900-talet, och också läst vad personer från andra dövskolor berättat. Det som verkligen slagit mig är att deras berättelser om hur det var att bli lämnade på skolan/ internatet var så lika de berättelser som finns från Edits tid. Det var en traumatisk upplevelse för många barn. Och samtidigt finns det så mycket både då och senare som visar vilken stor samhörighet som fanns på skolan och vilken betydelse det hade.

Vill du tillägga något?
– Att jag hoppas att boken kan komma till någon glädje. Det är ju såklart Edits och Vänerskolans historia, och dövas historia, men det är också en historia som alla har nytta av att känna till.

Boken kan köpas eller beställas hos Vänersborgs museum.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-10-08

Publicerad: 2024-10-08