2024-09-25

Guidade turer på teckenspråk

Vasamuseet om sommaren. FOTO: Anneli Karlsson, Vasamuseet/SMTM.

Hösten är här, och då brukar museibesök passa extra bra. För den som vill gå på museum och få ta del av innehållet på svenskt teckenspråk finns en del alternativ runtom i landet. DT ger här ett urval på muséer som har utställningar, guidningar eller innehåll på svenskt teckenspråk.

För prisuppgifter kontakta det museum du vill besöka. Listan kan komma att uppdateras. Känner du till fler muséer och utställningar med innehåll på svenskt teckenspråk? Kontakta oss gärna på redaktionen@dovastidning.se.

FALU GRUVA
Adress: Gruvplatsen 1 i Falun 
Info: Här kan man följa med ner under jord i gruvgångar ner till 67 meter eller stanna på marken och gå i Gruvmuseet i stället. Man ska ha fyllt tre år och kunna gå i trappor för att få följa med ner i gruvan. (Upp åker man hiss). Det är bara sex grader varmt därnere och det är obligatoriskt att ha regncape och hjälm som man får låna.  Gruvan är öppen året. Gruvmuseet har öppet alla dagar under sommaren men bara helger under perioden 1 oktober – 30 april. Här kan man uppleva gruvturen på låtsas, bland annat genom en film, samt till exempel lära sig att slottet i Versailles hade koppartak från Falu gruva. 
Teckenspråk: Den 30 minuter långa filmen om en gruvtur som visas i museet finns med teckenspråkstolkning. Till de riktiga gruvturerna kan man alltid ta med sig egen tolk. Under högsäsong finns det ibland säsongsanställda guider som kan teckenspråk, men man måste höra av sig innan besöket för att få reda på om en sådan guide finns tillgänglig. 

Museets hemsida: falugruva.se


VASAMUSEET
Adress: Galärvarvsvägen 14 på Södra Djurgården i Stockholm
Info: Här finns världens enda bevarade 1600-talsskepp (och för att bevara skeppet på bästa sätt är det ganska kallt i lokalen, så ett tips är att ta med en tröja). Museet har också en restaurang och en museibutik som bland annat säljer repliker av saker som hittades i vraket, samt tillfälliga utställningar.  

Teckenspråk: Vasamuseet  har en teckenspråksguide som man kan boka via förfrågan till  bokningen@vasamuseet.se. En grupp får vara upp till 15 personer. Teckenspråksvisningen är kostnadsfri och visningen tar ungefär 45 minuter.  Museets teckenspråksguide är själv döv, så de erbjuder inte teckenspråkstolkning av de talade visningarna. På museets hemsida finns fem filmer om museet på teckenspråk. 

Museets hemsida: www.vasamuseet.se


HISTORISKA MUSEET
Adress: Narvavägen 13-17 i Stockholm
Info: På Historiska museet visas utställningar om vår historia, från äldsta forntid till vikingatid och medeltid. I utställningarna visas tusentals föremål. I Guldrummet kan man till exempel titta på guldhalskragar från folkvandringstiden och juvelprydda medeltida relikskrin. Kommande utställningar är bland andra ’Medeltida Mode’ och ’Häxor’. Här finns också en museibutik och Restaurang Rosengården.
Teckenspråk: På Historiska Museet har man inga egna teckenspråkstolkar men man kan boka in en anpassad enskild eller gruppvisning och ta med en egen tolk som går in gratis. För utställningen Vikingarnas värld finns en teckenspråkstolkad film på museets hemsida. Den, och länk till bokningen hittar du på https://historiska.se/tillganglighet/besokare-med-horselskada/

Museets hemsida: historiska.se


NOBELMUSEET
Adress: Börshuset i Gamla stan, Stockholm
Info: Nobelmuseet visar utställningar som har med Nobelprisets alla delar att göra. Utställningarna skiftar; under vintern 2024 visas bland annat ’Sakerna som förändrar världen’. Här finns en restaurang och en museibutik där man till exempel kan köpa Nobelmedaljen i choklad, samma som serveras vid banketten, och delar ur Nobelservisen.
Teckenspråk: Samtliga svenskspråkiga programpunkter som hålls i museet kan bokas med tolkning till teckenspråk. Museet erbjuder även teckenspråkstolkning till de ordinarie guidade visningarna på svenska. För bokning: laura.aronovici@nobelprize.org 

Museets hemsida: nobelprizemuseum.se


MODERNA MUSEET
Adress: Skeppsholmen i Stockholm
Info: På Moderna museets visas samtidskonst från 1900-talets början och framåt. Här finns också en stor fotografisamling på cirka 100 000 verk. I museibutiken finns t ex konstböcker och posters med konst ur samlingarna och utställningar.
Teckenspråk: På museets hemsida finns en kort (2 minuter) introduktionsfilm till museet på teckenspråk. Man bokar teckenspråkstolkade visningar genom bokavisning@modernamuseet.se  

Museets hemsida: modernamuseet.se


RÖHSSKA MUSEET, MUSEUM OF DESIGN AND CRAFT
Adress: Vasagatan 37-39 i Göteborg
Info: Röhsska har cirka 50 000 föremål  inom design, konsthantverk och mode i sina samlingar. Det mesta är svenskt och europeiskt men det finns också en del grekiska och romerska antikviteter och material från Japan och Kina. Bland basutställningar finns till exempel ’1700-talets former’ och i det öppna magasinet kan man se museets samling av stolar. Här finns en liten museibutik samt ett café.
Teckenspråk: Om en teckenspråkstolk önskas samordnar Röhsska museet tolken och bekostar den men beställaren bekostar den bokade visningen enligt ordinarie rutiner och
tider. Under hösten kommer museet att öppna en ny permanent utställning, Designhistorier, vars vernissage (9 november kl. 13.00) är teckenspråkstolkad.

Museets hemsida: rohsska.se


GÖTEBORGS STADSMUSEUM
Adress: Norra Hamngatan 12 i Göteborg.
Info: På Göteborgs stadsmuseum handlar det om stadens historia och utveckling, till exempel 1700-talet och Ostindiska kompaniet, men man blickar också tusentals år bakåt i Västsveriges historia, som med skelettfyndet av den 4 500 gamle Rolfsåkersmannen. Museet har en butik, men restaurangen är i skrivande stund stängd.
Teckenspråk: I basutställningen Urbanum visas filmer med svensk undertext och teckenspråkstolkning. För visningar kan teckenspråkstolk bokas, men du får vara ute i god tid, nämligen senast 14 dagar innan. Boka på: program.stadsmuseum@kultur.goteborg.se

Museets hemsida: goteborgsstadsmuseum.se


GLIMMINGEHUS
Adress: Borgvägen 6 i Hammenhög
Info: Glimmingehus är en väldig och välbevarad 1500-talsborg på Österlen, med många rum och salar som man kan gå runt i och upptäcka på egen hand. På området finns också verkstäder med medeltida hantverk, och ett museum med utställningen Borgfolk, om personer ur Glimmingehus historia. Här finns flera andra byggnader också samt en museibutik med bland annat kopior av historiska fynd. På sommaren finns ett café.
Teckenspråk: I butiken kan man låna en Ipad som man tar med sig på rundturen i borgen. På Ipaden finns en guide, Den digitala borgen, som visar och berättar om de olika rummen och salarna och den finns på teckenspråk.

Museets hemsida: glimmingehus.se


KALMAR SLOTT
Adress: Kungsgatan 1 i Kalmar
Info: Kalmar Slott är nordens bäst bevarade renässansslott. Här finns det möjlighet till guidningar, olika utställningar och evenemang. Det finns bland annat också en restaurang och en slottsbutik. Kalmar Slott har öppet dagligen 28 mars till och med 3 november, övrig period har man som minst öppet alla helger och dagligen under skollov.
Teckenspråk: På somrarna finns guidade turer på svenskt teckenspråk med en döv guide. I utställningen HÄXOR finns det en del som är översatt till svenskt teckenspråk, som man kan ta del av genom QR-koder.

Hemsida: kalmarslott.se


ANNE-MARIE NILSSON & OLIVIA RENNER BALKSTAM
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-09-25

Publicerad: 2024-09-25