2024-08-15
Två nya dövteam har startats upp
T.v: Region Värmlands dövteam. Emma, Jonas, Ulf, Maria och Johanna. Foto: Birgitta Johansson. T.h: Region Gävleborgs dövteam. Jenny, Lina och Astrid. Foto: Jannika Nykänen.
Dövteam finns sedan tidigare i fem regioner. 2022 startade dövteamet i Gävleborg, sprungen ur tolkcentralen, och strax därefter följde Värmland efter. Därmed har Sverige berikats med två nya dövteam. DT har fått chansen att ställa frågor till dem.
– Vi har sett ett behov under lång tid, berättar Jenny Revahl som är sakkunnig samordnare på tolkcentralen i Gävle.
– Det finns inte alltid en förståelse för brukargruppen, tillägger Lina Solarfs som är hörselpedagog och teckenspråkslärare.
– Saker som att använda BankID eller tjänster för att bli uppringd kunde ställa till med problem, fortsätter Jenny Revahl. På tolkcentralen fick vi besök av personer som önskade hjälp med olika saker som till exempel telefonsamtal eller att förklara vad som stod i brev från myndigheter. Det hör ju egentligen inte till tolkcentralens uppdrag, och där började idén. Vi satte oss ned och började diskutera hur vi skulle kunna lösa problemen.
Vilka tjänster erbjuder ni?
– Både pedagogiskt och psykosocialt stöd, säger Jenny Revahl. Om någon behöver kontakta olika myndigheter, hjälp med att förstå olika lagstiftningar eller söka bidrag kan vi hjälpa till. Vi kan också hjälpa till med telefonsamtal eller att översätta brev och texter. Linas uppdrag är mer inriktat på det pedagogiska, som digitala lösningar, hjälpmedel eller stöd i utbildningsfrågor.
– Vi har också en kurator som heter Astrid Wigert, berättar Lina Solarfs. Hon ger det psykosociala stödet.
– Vi kan också ge stöd och information till anhöriga och verksamheter som kan komma att möta döva personer, säger Lina Solarfs. De kan få information om varför det är viktigt med teckenspråkstolkar och hur man bokar det.
Vilka utmaningar har ni som litet dövteam?
– Eftersom dövföreningen i Gävle är vilande är det svårt för oss att nå ut med informationen till vår målgrupp att vi finns till, berättar Jenny Revahl. Vi har en ganska stor frihet, vi är inte begränsade i vad vi kan göra eller erbjuda, så den största utmaningen för oss ligger i våra möjligheter att nå ut med den informationen.
Vilka tjänster erbjuder ni?
Vilken respons har ni fått?
Vilka utmaningar har ni?
har grav hörselnedsättning eller dövhet i Värmland, alla är inte medlemmar i VDLF (Värmlands Dövas Länsförbund), avslutar Maria Svensson. Det är utmanande, Värmland är ett stort landskap och vi hoppas att vi ska kunna nå ut till alla på sikt.
OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se
Dela artikeln via e-post.