2024-08-15

Två nya dövteam har startats upp

T.v: Region Värmlands dövteam. Emma, Jonas, Ulf, Maria och Johanna. Foto: Birgitta Johansson. T.h: Region Gävleborgs dövteam. Jenny, Lina och Astrid. Foto: Jannika Nykänen.

Dövteam finns sedan tidigare i fem regioner. 2022 startade dövteamet i Gävleborg, sprungen ur tolkcentralen, och strax därefter följde Värmland efter. Därmed har Sverige berikats med två nya dövteam. DT har fått chansen att ställa frågor till dem.

– Vi har sett ett behov under lång tid, berättar Jenny Revahl som är sakkunnig samordnare på tolkcentralen i Gävle.
– Det finns inte alltid en förståelse för brukargruppen, tillägger Lina Solarfs som är hörselpedagog och teckenspråkslärare.
– Saker som att använda BankID eller tjänster för att bli uppringd kunde ställa till med problem, fortsätter Jenny Revahl. På tolkcentralen fick vi besök av personer som önskade hjälp med olika saker som till exempel telefonsamtal eller att förklara vad som stod i brev från myndigheter. Det hör ju egentligen inte till tolkcentralens uppdrag, och där började idén. Vi satte oss ned och började diskutera hur vi skulle kunna lösa problemen.

Vilka tjänster erbjuder ni?
– Både pedagogiskt och psykosocialt stöd, säger Jenny Revahl. Om någon behöver kontakta olika myndigheter, hjälp med att förstå olika lagstiftningar eller söka bidrag kan vi hjälpa till. Vi kan också hjälpa till med telefonsamtal eller att översätta brev och texter. Linas uppdrag är mer inriktat på det pedagogiska, som digitala lösningar, hjälpmedel eller stöd i utbildningsfrågor.
– Vi har också en kurator som heter Astrid Wigert, berättar Lina Solarfs. Hon ger det psykosociala stödet.
– Vi kan också ge stöd och information till anhöriga och verksamheter som kan komma att möta döva personer, säger Lina Solarfs. De kan få information om varför det är viktigt med teckenspråkstolkar och hur man bokar det.

Vilka utmaningar har ni som litet dövteam?
– Eftersom dövföreningen i Gävle är vilande är det svårt för oss att nå ut med informationen till vår målgrupp att vi finns till, berättar Jenny Revahl. Vi har en ganska stor frihet, vi är inte begränsade i vad vi kan göra eller erbjuda, så den största utmaningen för oss ligger i våra möjligheter att nå ut med den informationen.

När Gävleborgs dövteam hade startat upp blev Värmland inspirerade och beslutade att bilda ett likvärdigt dövteam. I mars 2023 påbörjades det arbetet och ett år senare är teamet i gång.
– Idén att starta ett dövteam började i mars 2023, berättar Maria Svensson som är biträdande tolkchef och teckenspråks- och dövblindtolk. Vi satte i gång att planera och hade otaliga möten. Vi ändrade oss mycket på vägen och tog inspiration från andra dövteam om vad vi skulle kunna erbjuda. Nu har vi en bra grund, men fortsätter konstant att utvecklas.

Vilka tjänster erbjuder ni?
– Vi erbjuder drop in-besök varannan onsdag mellan klockan 10-12, säger Emma Gärestam som är kurator.
– Till oss kan man vända sig för rådgivning och vägledning gällande samhällsviktig information, säger Maria Svensson. Ingenjörerna, Ulf Schiller och Jonas Carlsson, kan hjälpa till
att installera eller reparera hjälpmedel samt ge information kring hjälpmedel. Det kan handla om till exempel varsel och totalkonversation som till exempel bildtelefoni.
– Vi ger också råd och stöd till anhöriga, myndigheter, vårdgivare eller andra som möter personer med dövhet eller hörselskada i sin profession, fortsätter Maria Svensson.
– Vi tar inte ut några patientavgifter när man kontaktar oss, säger Emma Gärestam. Allt stöd vi erbjuder är helt kostnadsfritt.

Vilken respons har ni fått?

– Vi har hört från flera döva att de tycker att det är positivt att ett dövteam startas upp här, säger Johanna Moberg som är teckenspråkslärare. Det finns en stolthet.
– Det har inte varit några hinder för oss att genomföra detta från regionens sida, tvärtom har vi fått det stöd vi behöver, säger Maria Svensson.

Vilka utmaningar har ni?
– Den största utmaningen är att vi önskar nå ut till dem som

har grav hörselnedsättning eller dövhet i Värmland, alla är inte medlemmar i VDLF (Värmlands Dövas Länsförbund), avslutar Maria Svensson. Det är utmanande, Värmland är ett stort landskap och vi hoppas att vi ska kunna nå ut till alla på sikt.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-08-15

Publicerad: 2024-08-15