2023-12-11

Döva och hörselskadade statister i SVT:s Historien om Sverige

Christian Dyvik på plats. FOTO: Lars Lykta

I år firar Sverige 500 år som självständig nation. Gustav Vasa valdes till Sveriges kung 1523 och därmed lämnade Sverige den så kallade Kalmarunionen med Danmark och Norge. I och med det blev Sverige ett självständigt land. Men den svenska historien går längre bak än så. I SVT:s satsning Historien om Sverige får vi veta mer om vårt lands historia, från stenåldern till modern tid. I serien medverkar enligt SVT 1500 statister.

Enligt uppgift är totalt sex av dessa statister döva eller hörselskadade. En av de som medverkat som statist är Christian Dyvik. DT har fått chansen att ställa några frågor till honom.

Ni är totalt sex döva och hörselskadade bland statisterna. Hur kommer det sig? 
– För att börja från början så känner jag en av de som arbetar med serien. Vi två har tidigare arbetat ihop med att återskapa Kalmar stad 1397, och sedan har det blivit fler arbetstillfällen tillsammans i olika sammanhang. Han är produktionsdesigner för SVT:s Historien om Sverige, så han tar fram bland annat kostymer och arbetar med att få till historiska miljöer. Han berättade att han skulle till Kalmar slott och ha inspelning där, och undrade om jag ville följa med. Det lät såklart lockande för jag gillar historia, är själv från Kalmar och gillar att skådespela. Så vi bilade dit ihop och inspelningen pågick i ett par dagar.

– Han berättade sedan att det skulle ske ytterligare en inspelning i Arboga som skulle utspela sig på 1600- och 1700-talet, och handla om bland annat karoliner (reds anm: soldater som tjänade under kungarna Karl XI och Karl XII). Jag är själv medlem i en karolinsk reenactmentförening som heter Svenska Lif:Compagniet som sysslar med historiskt återskapande och där vi utforskar hur det var att vara soldat under det stora nordiska kriget. Jag blev tillfrågad att hjälpa till med att ordna fram rätt kläder och utrustning, men också statister till avsnittet om 1700-talet. Då kunde jag använda mina kontakter. Sedan undrade de om jag kunde ordna fram fler statister till olika avsnitt, och då passade jag på att ta in döva och hörselskadade. Det krävdes ändå inget tal. Alla i serien är i princip statister eftersom man oftast inte har talade repliker. Självklart kan då döva och hörselskadade delta på lika villkor! Jag skickade in foton på de potentiella statisterna och sedan gjordes ett urval.

Hur löste ni frågan med kommunikationen på plats? Hade ni till exempel tolk? 
– Jag var tydlig med att jag är döv redan innan inspelningen, så att de var förberedda på det. Jag sa till exempel att jag gärna tar emot instruktioner på tu man hand innan inspelningen. En utmaning är att jag har hörapparat, och förr i tiden fanns det ju inte hörapparater så jag fick ta av mig dem. Så allt behövde jag ha koll på redan innan.

– Vi löste det så med de andra att jag fanns på plats och hade en dialog med regissören och regiassistenten, och sedan tolkade jag till de döva och hörselskadade statisterna på plats. De tillfällen jag inte kunde vara med så löste man det på andra sätt, genom avläsning eller genom att skriva.

Hur var känslan på plats, att vara med i ett sådant sammanhang? 
– Att vara en del av en så stor serie som många ser är fantastiskt. Att bidra till att gestalta Sveriges historia och göra den mer tillgänglig för publiken är en unik och givande upplevelse. Det är verkligen tillfredsställande att veta att många människor tar del av och uppskattar arbetet vi lagt ner. Som historienörd, som även har arbetat i många år med historia och teater, är möjligheten att förena dessa två passioner helt perfekt för mig. Jag kände mig hemma, särskilt när det var i min egen hemstad.

Vilken historisk epok är din favorit? 
– Oj, vad svårt… Måste man välja?! Jag är bred i mitt historieintresse. Men om jag måste välja så är det just nu perioden 1675-1721, det vill säga den karolinska epoken som jag för närvarande forskar om och återskapar. Egentligen börjar den karolinska epoken 1654. Men vi utforskar i huvudsak tiden runt Karl XI och Karl XII, med det skånska kriget som startades 1675 som start. 1800-talet och 1900-talet lägger jag inte lika mycket energi på just nu, då det är så nära vår tid.

Historien om Sverige sänds söndagar på SVT1 och kan ses på SVT Play. 


OLIVIA RENNER BALKSTAM

olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-12-11

Publicerad: 2023-12-11