2023-05-23

Anna Karlsson är nyexaminerad tandsköterska

Kan hon vara Sveriges första döva tandsköterska? FOTO: Shutterstock

I februari tog hon examen som tandsköterska efter ett och ett halvt års studier. Förmodligen är hon nu Sveriges första döva tandsköterska. Men trots att Tandvården skriker efter utbildade tandsköterskor får hon inget jobb.

Anna Karlsson, 33, är född och uppvuxen i Göteborg. Där bor hon även idag tillsammans med sin sambo och åttaårige son. Hon beskriver sig själv som en glad, kreativ och driven person som gärna målar eller är ute i friska luften på fritiden. Anna är född döv och fick CI vid åtta års ålder. Efter gymnasiet kände hon sig inte helt säker på vad hon ville göra sedan, så hon började därför plugga på SIMA folkhögskola.

Efter två år fick hon ett telefonsamtal från sin mamma som skulle komma att avgöra allt. Annas mamma är koordinator/tandsköterska till yrket och ringde Anna då mottagningen hon jobbar på behövde extra personal.
– Jag satt på bussen när hon ringde, berättar Anna. Hon frågade mig om jag kunde tänka mig att arbeta extra hos dem. Min
första tanke var “varför inte?”. Jag hade ingen utbildning kopplat till yrket så jag fick lära mig allting på plats. Det var alltifrån hur maskinerna fungerade till den hygieniska aspekten. Det var en odontologisk mottagning så det var inriktat på ortodonti, då arbetar man till exempel med tandställningar och tandreglering. Jag fick prova flera olika saker där, och då väcktes mitt intresse för att bli tandsköterska. Jag fick senare jobba på en allmän tandläkarmottagning.

År 2021 kom Anna, efter tre försök, till sist in på tandsköterskeutbildningen hos Folktandvården i Göteborg. Tandsköterskeutbildningen är ett och ett halvt år lång och är en YH-utbildning. Efter examen är man redo att börja arbeta.
– Jag hade faktiskt inte räknat med att det skulle vara så svårt som det var. Det var flera områden man fick fördjupa sig i som jag inte var bekant med sedan tidigare då jag inte hade jobbat med sådant på klinikerna tidigare. Nu fick jag lära mig om rotbehandlingar och tandproteser, bland annat. Min första känsla var “hur ska jag kunna lära mig allt det här?!”, men nu kan jag ju allt det även om det kändes intensivt i början.

På frågan vad som har varit bäst och jobbigast med utbildningen funderar Anna en liten stund.
– Det bästa med utbildningen tycker jag är att den är bred,

jag har fått en så stor kunskap. Man får också möjlighet att öva mycket, det finns något som heter KTC (kliniskt träningscentrum). Man får bland annat öva på klasskamrater, det kan vara allt från att ge bedövning och att använda olika verktyg. Det jobbigaste är nog att det har gått åt många timmar till plugg.

Hon berättar att svenska inte är hennes förstaspråk.
– Jag har verkligen haft stunder då jag har gråtit och känt att det inte kommer att gå, men flera gånger har jag motbevisat mig själv och lyckats på första försöket. Jag har aldrig identifierat mig som en person som är duktig i skolan, så jag har nästan förvånat mig själv. Jag KAN faktiskt. Det har varit upp- och nedgångar men jag har fått så fint stöd och mycket uppmuntran från omgivningen. Så många har trott på mig. Och nu sitter jag här med en examen.

Trots sin examen har Anna utan framgång sökt arbete sedan december, då var hon inte helt färdig men hon ville vara ute i god tid.
– Jag har fått komma på intervju två gånger men då har jobben gått till andra. Jag har sökt runt 26 olika tjänster. Det är konstigt eftersom det råder en brist på tandsköterskor, och jag har goda referenser från de kliniker jag har arbetat på. Jag har faktiskt fått till svar på vissa ställen att det inte är aktuellt att anställa en tandsköterska och sedan sett att de lagt upp annonser där de söker tandsköterskor nästa dag. Det är diskriminerande. Hade jag fått komma på intervju hade jag kunnat svara på hur vi kan lösa olika utmaningar.

Hon tror att dövheten kan vara en fördel i ett framtida arbete.
– Det går att lösa det mesta, idag finns det bra teknik och hjälpmedel för kommunikation. Och jag tror att döva patienter skulle uppskatta att få direktkommunikation på teckenspråk.

Hennes uppmaning till den som också vill studera lyder:
– Om det finns ett annorlunda yrke som ni drömmer om att arbeta med så ska ni bara lyckas komma i mål. Ni ser att jag lyckades och då kan ni också.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-05-23

Publicerad: 2023-05-23