2021-10-25
Lundabygdens Dövas Förening jubilerade 100 år med pompa och ståt
Glada jubileumsdeltagare i Lund. FOTO: LDF
I helgen firade Lundabygdens Dövas Förening 100-årsjubileum. Här är bilderna och rapporten från tillställningen.
Lördagen den 23 oktober firade Lundabygdens Dövas Förening sitt 100-årsjubileum med att ställa till ett hejdundrande kalas för ett 40-tal medlemmar. Firandet inleddes med välkomstdryck och tilltugg. Det serverades sedan förrätt och huvudrätt och firandet avslutades med en praktfull tårta. Firandet uppmärksammades av såväl Sydsvenska Dagbladet som Nyhetstecken.
Urban Mesch höll i en väldigt intressant föreläsning om föreningens historia. Föreningen grundades 1921 och hette då Döfstumsförening, bytte sedermera namn till Dövas Förening i Lund 1953-1972 och har sitt nuvarande namn Lundabygdens Dövas Förening sedan 1973. Urban lyfte fram många döva och hörande pionjärer som betytt mycket för döva i Lund och hela riket. Medlemmarna fick bland reda på att typografen Fredrik Schreiber publicerade 1891 i Lund tidning för döfstumma, föregångare till dagens Dövtidningen. Den första dövprästen, Johan Gustaf Malmer, anställdes även i Lund under 1900-talet. Malmer och hans familj var ett stort stöd för Lundabygdens Dövas Förening på den tiden. Södra Sveriges första konsulent för döva, John Ek var också ett väldigt stort stöd för föreningen. Föreningen grundades den 15 oktober 1921 med 17 medlemmar. Nils Edvard Simonsson för föreningens första ordförande, August Trulsson sekreterare och Lars Zettervall kassör. Urban berättade även om föreningens fritidshus ”Lunden” i Östra Odarslöv norr om Lund. Vi fick se bilder och några videoklipp från forna tider och det var underbart att se alla välklädda människor. De äldre medlemmarna fick i videoklippen återse vänner och bekanta från forna tider. Svunna minnen. Gemenskapen förr var lika viktig som den är idag. Urban har skrivit en bok om föreningens historia med titeln ”Se vår historia. Glimtar från Skånes dövhistoria med tyngdpunkten på Lund”. Boken kommer att ges ut i december.
Ett par äldre medlemmar klädde sig på gammaldags vis, Jan Widén och Margit Söderdahl. Jan bar dagen till ära den tidigare rektorn på Östervångsskolan John Johnssons ståtliga hatt. Hatten är från någon gång på 30-talet. SDR:s representant Joakim Hagelin Adeby var också på plats och framförde gratulationer och lyckönskningar med en fin blombukett från förbundet. Sportklubben Lundia gav också en gåva till föreningens museumskonto. Efter föreläsningen serverades det förrätt och huvudrätt. Medlemmarna pratade om gamla minnen.
Wiktoria Hultin har varit lojal medlem i föreningen sedan 1972. När hon flyttade till Lund var det sommar och föreningen hade ingen lokal. Hon cyklade nästan dagligen till Östra Odarslöv där föreningen hade sin sommarstuga. Det är en medlem hon särskilt minns, Leif Sandberg, som ställde upp mycket för henne och de andra medlemmarna. Hon har varit suppleant i styrelsen en tid. Hon gillar luciafesterna bäst med små barn som tecknar luciasångerna och hon hoppas att föreningen fortsätter med luciafesterna i flera år till.
Annett Rosenlind ”AJ” blev medlem i föreningen 1983. Hon minns att hon var sjutton år gammal och cyklade till föreningens dåvarande lokal på Van Dürens väg i Lund. Hennes starkaste minne var när den nu avlidna medlemmen Selma Johannesson, bredde mackor med leverpastej och inlagda gurkor och även kokade kaffe till många. Annett imponerades då över Selmas starka engagemang i föreningen. Annett var med och grundade LDU, Lundabygdens Dövas Förenings Ungdomsråd, och fick då mycket stöd och uppmuntran av Lundabygdens Förening med Halina Tufvesson i spetsen. Först kom det inte så många ungdomar till LDU:s aktiviteter i föreningens lokal. När LDU i samarbete med Östervångsskolan fick ha aktiviteterna på skolan kom det en massa ungdomar. Runt 25–30 ungdomar kom och det ordnades maskeradsfester och andra roliga aktiviteter. Föreningen hjälpte till med maten. Det var en fantastisk tid! Hennes starkaste minne från föreningstiden var på 90-talet när hon födde sin tredje dotter. Det var många i styrelsen som var gravida och hade små barn på den tiden och det var brist på barnvakter. De målade därför om och gjorde i ordning ett rum till barn och fyllde det med leksaker. Barnen fick leka i rummet medan mammorna var på möte. Föreningen hade ett fint samarbete med DHB, Riksförbundet för Döva Hörselskadade och språkstörda barn. De vuxna gjorde tillsammans nattvandringar och höll koll på de döva ungdomarna nära diskoteket Mejeriet i Lund. Numera är Annett ordförande i SDDF, Skånes Dövas Distriktsförbund, och arbetar som äldrevägledare i Malmö.
Krister Bengtsson ”KB” kom in i styrelsen 1985 efter ett styrelseskifte mellan gamla och nya styrelsemedlemmar. Han var också ordförande i många år tills han avgick. Han hade en väldigt stor familj därhemma som behövde hans uppmärksamhet. Krister var med och arrangerade två Dövas Dag i Lund och bistod SDR:s kongress i Lund. Han har varit med i föreningens organisationsarbete och även varit arbetsledare till dåvarande föreningskonsultenten Anna Andersson med flera.
Jubileumskommittén består av ordföranden Natallia Tryfanava Vasilueski som under jubileet var på Ungdomsspelen som ledare för SK Lundia, Halina Tufvesson, Anna och Sverker Andersson. Halina blev föreningens första kvinnliga ordförande och har under många år varit föreningens starka kvinna. Numera är hon vice ordförande i föreningen. Anna var en engagerad föreningskonsulent i föreningen mellan 1986 och 2003. Under denna period hände det många förändringar som t.ex. föreningens flytt från Spolegatan till Winstrupsgatan och utskick av föreningens Medlemsblad. På 90-talet var det många ungdomar som kom till föreningen. Sverker har varit en engagerad medlem i många år och även varit med när föreningen firat 50 år. Jubileumskommittén har jobbat hårt i och med att ha etablerat ett intensivt samarbete med Urban Mesch som tillsammans med Johanna Mesch skrivit en bok om föreningens historia. På grund av pandemin har det tagit längre tid att planera och färdigställa projektet. Det kommer att genomföras ett till firande på restaurang med medlemmarna och speciellt inbjudna representanter från övriga föreningar i Sverige någon gång under våren 2022. En hundraåring är värd att firas flerfalt!
SARA SEYFFART
Joakim Hagelin Adeby, vice ordförande för Sveriges Dövas Riksförbund, var också på plats. Om jubileet sade han: ”Det var intressant att få se bilder och filmer från föreningens tidigare verksamhet. Dövkonsulenter och dövpräster hade mycket inflytande och hade en speciell roll då de förmedlade sociala kontakter och tolkade mellan föreningen och samhället” och ”Mycket trevligt för SDR att träffa medlemmar, få vara med och fira föreningens 100-årsjubileum. Återigen – stort grattis till 100 år!”.
Dela artikeln via e-post.