2012-04-13
Nystart för bokmässan i Örebro
Och Manne drar fullt hus – igen.
Bokmässan invigdes igår av Sveriges enda astronaut, Christer Fuglesang. Det övergripande temat kan tänkas vara allt från jord till rymd, vilket passar bra när vitt skilda ämnen som zombie-, rymden och teckenspråket förenas i samma bokmässa som pågår nu fram till imorgon, söndag på Coventum Arena i Örebro.
DT lyssnade på två seminarier på fredagen. Den ena med Maria Norberg och Ingela Holmström från Teckenbro Media AB som med medel av Kulturrådet och på Örebro stadsbiblioteks uppdrag utreder skönlitteratur på teckenspråk. Ett intressant ämne, då många punkter måste vidröras. Hur mycket får man göra? Vilka ska göra det? Vem ska finansiera det och sist men inte minst – den kanske viktigaste frågan:
– Finns det en marknad? Undrade Maria Norberg.
Det andra seminariet handlade om yttrandefrihet i bildkonst. Tomas Kold-Erlandsens bilder i hans och Patrik Nordells bok Audism/Deafhood har fått kritik för sina starka bilder. Kritikerna anser att bilderna bär nazistiska mönster. Tomas-Kold Erlandsen själv förstår att bilderna kan provocera.
Något lyssnarna fick lära sig var att det är skillnad på tal- och ljudbok. En talbok är en mer ren översättning gentemot en ljudbok, som ofta dramatiseras mer. På samma sätt är det så för döva. En bok som översätts till teckenspråk – vilket sätt är bäst? Eller så måste man skilja på dom, precis som det är för blinda personer som läser talböcker eller ljudböcker som är två skilda saker.
– Konst provocerar. Ofta bränner bilder fast i huvudet. Vi håller det obekväma från oss, men med bilder är det svårt, menar han.
Tomas Kold-Erlandsen |
Det okända är ofta sett som något konstigt eller rentav farligt, menar han och tillägger.
– Ta maten till exempel. Thaimat var konstigt och inget man åt ofta förut, men idag är det inget konstigt med det, folk köar för att äta thaimat idag. Precis så är det med konsten. Blir konsten kultur, blir det accepterat.
Audism är ett negativt begrepp för döva men Patrik Nordell menar också det är positivt. Ordet audism hjälper honom idag i många sammanhang.
– Det ordet kan förklara mycket. Jag jobbade en gång som barnskötare till döva barn. Jag räknade barnen och en fattades. Efter en stunds letande hittade jag ungen uppe i vinden. En praktikant från universitet hade tagit upp barnet för att testa hörseln på barnet, genom att slå på trummor. Jag blev arg och skällde ut honom så mycket att jag inte ens minns mina argument. Idag behöver jag inte göra det, när jag har audism som öppnat fler dörrar. Jag har kunnat sätta ord för det och sen förklara begreppet och folk förstår mer. De har gått med i vår allians, säger Patrik Nordell.
Under dagen har flera dövrelaterade författare, som Olga Svensson-Richter haft seminarium, liksom Manne af Klintberg och dottern Juli, om tecken och lek. Manne spelade också inför barnen med föreställningen ”Äntligen här!” som drog folk – som vanligt. Med på bokmässan finns femton författare som är teckenspråkiga.
Programmet för bokmässan hittar ni här: http://orebrobokmassa.se/?page_id=1992
Dela artikeln via e-post.