2011-08-30

Malin representerar Sveriges Ungdomsorganisationer i FN

FOTO: NICLAS MARTINSSON

I oktober flyger hon till New York för att delta i FN:s generalförsamling för LSU:s räkning.

Grattis till FN-uppdraget! Hur tror du att det påverkar omvärldens syn på döva och teckenspråkiga att du inte representerar en dövorganisation?
– Jag hoppas att det blir en positiv påverkan. Döva ska inte alltid behöva representera dövorganisationer. Vi kan ju också driva icke-dövfrågor.
Vilka frågor vill du driva?
– Tillgänglighet, jämställdhet, miljö och hållbar utveckling. Alla unga människor, oavsett om de har en funktionsnedsättning eller inte, ska kunna delta i samhället på lika villkor. Deras eventuella funktionsnedsättning ska inte behöva hindra dem från att göra det de vill. Det finns stor okunskap om vad det innebär att leva med en funktionsnedsättning.
Vidare förväntar vi oss ofta att män gör på ett sätt, och kvinnor på ett annat sätt. Dessa strukturer måste brytas upp. Vi måste också prata om hur vi kan använda jordens resurser så att de finns kvar i morgon.
Du har precis börjat twittra. Varför gör du det?
– Det är till viss del på grund av mitt LSU-uppdrag. Jag ska också ha en blogg på LSU:s hemsida, men den är mer för de anslutna organisationerna (reds anm: Sveriges Dövas Ungdomsförbund är en av dem) och deras medlemmar. Men alla är förstås välkomna att läsa bloggen. Twitter är ett bra sätt att nå dem som är ”utanför” LSU.
Du säger att du inte har varit i New York. Vad har du för bild av staden?
– Stor och mycket folk. Och så en massa skräp.
Det är ännu inte klart vem som står för dina tolkkostnader i samband med FN-uppdraget?
– Nej, det är inte löst än. Men det är på gång. Jag tycker att det är tråkigt att behöva ha den diskussionen. Det ska ju vara något självklart. Först blev jag glad över utnämningen. Men sedan fick jag sitta i möten om tolkning. Det kändes begränsande.
Du pluggar utveckling och internationellt samarbete vid Södertörns högskola. Om allt går som det ska tar du kandidatexamen juni 2012. Vad vill du göra efter utbildningen?
– Jag håller dörrarna öppna och ser om det dyker upp något projekt som intresserar mig. Annars fortsätter jag studera och ta masterexamen (reds anm: som kräver ytterligare två års studier). Att jobba i en internationell organisation kräver ju ofta att man har masterexamen. Jag vill absolut arbeta med dövfrågor men inte jämt.
Men jag kombinerar gärna, till exempel döva och kvinnor.

Vill ni följa hennes twitter?
Klicka på länken härnedan (Öppnas i nytt fönster):
twitter.com/travellinmalin

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2011-08-30