2016-04-04

Aktion på Östervångsskolan: Vi vill ha en döv biträdande rektor

||

Polisen grep in.

Drygt 20 elever från klass 5 och uppåt och fyra vuxna aktivister har deltagit i en aktion på Östervångsskolan i Lund i dag. De protesterade mot att den döva sökanden till biträdande rektor-tjänsten inte fick gå vidare i rekryteringsprocessen. Men Östervångsskolans rektor säger till DT att rekryteringsprocessen inte är över.
Aktionen slutade med att polisen grep in och förde bort aktivisterna som satt fastkedjade vid trappan. 

Elevernas och aktivisternas krav är att den döva sökande ska få jobbet som biträdande rektor och att minst 51 procent döva ska få vara med och påverka rekryteringsprocessen. De krävde också att den biträdande rektorn ska ha dövkompetens.
Enligt uppgift till eleverna och aktivisterna har Östervångsskolan valt att inte låta den döva sökande gå vidare i rekryteringsprocessen trots att den har rektorsutbildning.
När DT når skolans rektor, Ann Holmström, säger hon att processen inte är klar och att hon därför inte kan kommentera den. Men hon berättar att ett möte hölls med representanter från elevrådet i morse där skolan förklarade rekryteringsprocessens gång.

Specialpedagogiska skolmyndigheten (SPSM) som driver Östervångsskolan har i dag gått ut på sin sajt med att ingen av de sökande är bortvald.
– Vi är glada att flera kompetenta personer har valt att söka tjänsten och vi känner oss trygga i hur rekryteringsprocessen och urvalet har gått till. Vi är mitt inne i rekryteringsprocessen och ur det perspektivet är ingen kandidat bortvald ännu, säger Christer Fleur, regionchef vid SPSM i södra regionen.
I det här fallet handlar det om att det inte är ett krav utan endast meriterande att den sökande kan teckenspråk, något aktivisterna och eleverna protesterar mot.

På frågan om vad SDR:s ordförande, Hanna Sejlitz, tycker att teckenspråkskunskaper inte är ett krav utan endast meriterande svarar hon:
– Jag anser att teckenspråkskunskaper är en förutsättning för att kunna leda en tvåspråkig skola (svenskt teckenspråk och svenska) och att detta ska vara ett krav vid en rekrytering.
Hon säger vidare:
– Då skolan är elevernas arbetsplats och ledningen av verksamheten påverkar deras vardag är det viktigt att skolan lyssnar på elevernas synpunkter. Kompetens som utvecklas genom att själv vara döv eller hörselskadad saknas i skolledningen i dag. Därför anser jag att skolan bör sträva efter att tillsätta sådan kompetens.

En av eleverna berättade för DT att rektorn tidigare under dagen bad eleverna att återgå till lektionerna. Men de vägrade.
Vid 16-tiden var vissa elever kvar, uppger en elev för DT.
De fyra aktivisterna som var fastkedjade vid trappan tänkte vara kvar så länge som möjligt.
– Tills polisen knäcker kedjan, sade Rebecca Jonsson, en av aktivisterna, till DT vid 16-tiden.
Polisen var på skolan tidigare i dag men bedömde sedan att de inte behövde ingripa.
Men senare på eftermiddagen kom polisen tillbaka och förde bort aktivisterna. Nu är de enligt uppgift till DT på polisstationen.

DTW Polisen grep aktivisterna på Östervångsskolan

FOTO: TOMAS KOLD

DT kommer att följa upp hur det går med biträdande rektor-tjänsten, varför SPSM inte ställer krav på att den sökande ska kunna teckenspråk och hur det går för aktivisterna som just nu är hos polisen.
Skånska DagbladetSydsvenskan och Kvällsposten har också skrivit om aktionen.
På Facebook och Youtube publiceras bilder, videor och inlägg om/från aktionen. Flera inlägg har hashtaggen #dövrektornu.

UPPDATERING: Aktivisterna släpptes av polisen på måndagskvällen den 4 april.

 

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2016-04-04