2014-02-06

Viasat: Vi textar OS i tolv timmar per dag

MONTAGE: Tomas Lagergren

I dag invigs Vinter-OS i ryska Sotji.

I dag invigs Vinter-OS i ryska Sotji. Ett OS är för många en TV-fest, där man samlas runt teven för att heja fram de svenska deltagarna. Hur blir det med text i rutan under spelen? DT har kollat med Viasat som äger rättigheterna till årets OS.

SVT, som sänt OS-arrangemang i många år, kommer inte att ha hand om livesändningarna i detta OS. I stället har Viasat köpt rättigheterna till spelen. En del döva och hörselskadade har undrat: 
Hur blir det med textningen i rutan? DT har kollat med Viasat.


Hur mycket ska ni texta under OS?
  – Vi kommer att direkttexta under 12 timmar om dagen – i snitt, berättar Wayne Seretis, biträdande presschef för Viasat under OS.
De kommer att sända tävlingarna i kanalerna TV 3, TV 10, Viasat Hockey och Viasat OS. Men text i rutan kommer endast finnas i TV 3, som fungerar som huvudkanal under OS.
– Där finns de alla största tävlingarna, uppsnacken och studioprogram med svenska ögon sett. De kommer att vara livetextade för människor med nedsatt hörsel. Det gäller alltså de största skidtävlingarna, Tre Kronors matcher, svenska medaljhopp med mera. Den servicen kommer att finnas hela vägen fram till avslutningen av OS i Sotji den 23 februari.

Textningen finns på text-TV sid 199. Enligt Viasat kommer man markera i bild att just den sändningen kommer att textas.
– Textade program symboliseras med ”T.199 info (TV3)” eller bara ”(T)”. Detta finns då med i vår information till tidningar och medier, men det är sedan upp till dem att ta med det i sina tablåer. Under dagen kommer tablåerna uppdateras på vår officiella OS-sajt med textningsinfo. Det kan dröja till eftermiddagen, men ska vara klart innan invigningen drar igång (kl 17.00 reds anm), lovar Wayne Seretis.


FÅ UPP TEXT I RUTAN: SÅ GÖR DU 

1. Ta fjärrkontrollen och tryck på text-tv-knappen (den ser oftast ut som (=) ungefär.
2. Välj den sida som gäller för den kanal du tittar på, till exempel sidan 199 (se listan nedan).
3. Programmet kommer tillbaka i bild, med text.

SVT1: 199
SVT2: 299
SVTs Barnkanalen: 793
SVTs Kunskapskanalen: 794
Kanal 3: 199
TV4s alla kanaler: 890
Kanal 5: 199
Kanal 9: 199

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-02-06