2023-02-28

Tre frågor till Smooth aurora travels

Erik Akervall och en resenär åker hundsläde. FOTO: Smooth aurora travels

Hur kom ni på idén att starta ett företag som erbjuder guidade turer på teckenspråk till Kiruna?
– Jag driver tillsammans med Daniel Littorin ett eventbolag som heter Smooth event AB, berättar Erik Akervall. Vi erbjuder olika aktiviteter till både privatpersoner och företag, och driver bland annat Smooth aurora travels. Som entreprenör lockas jag av möjligheten att kombinera arbete med nöje och tillsammans med polsk-isländska naturfotografen Adam Skrzeszewski utvecklade vi ett unikt koncept som erbjuder kompletta äventyrspaket. Vi vill att människor kommer ut från sin tråkiga vardag genom att uppleva arktiska miljöer med norrskensjakt, lyxspa, ishotell, hundsläde, snöskoter, smaka det samiska köket samt mycket annat kul.

Hur stora är chanserna att få syn på norrsken?
– ”Aurora borealis” betyder ”nordligt gryningsljus”. Vår vintersäsong sträcker sigfrån oktober-april och tekniskt sett är norrskenet alltid närvarande men det måste vara mörkt och relativt molnfritt för att man ska kunna se det. Som norrskensguider så behöver vi förstås rätt väderförutsättningar för att hitta det, men med modern teknik och kunskap har hittills alla våra gäster fått uppleva det. Statistiskt sett så ser man norrskenet 3 av 4 nätter runt Kiruna med omnejd. Kiruna är inkörsporten till bland de absolut bästa platserna i världen för att se norrsken, såsom den legendariska byn Abisko som av Lonely Planet utsetts som den bästa platsen.

Vad är ert bästa resminne med Smooth aurora travels?
– Detta är vår första vintersäsong och vi har redan fina minnen med gäster från Sverige, Danmark, Tyskland, Holland och USA. Det absolut bästa är nog när vi ser våra gäster möta de glada och energistinna hundarna av rasen Siberian Husky och förstås när de får uppleva norrskenet. Det arktiska klimatet och den vackra samt stressfria miljön bidrar till en slags själslig upplevelse, vilket är den absolut bästa belöningen för oss som norrskensguider.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-05-25

Publicerad: 2023-02-28