2016-09-30

Boktips: “Nu ser man hästen på Sonfjället”

Desirée Stensdotter, biblioteksassistent i Piteå, tipsar om boken “Nu ser man hästen på Sonfjället”. 

Idag vill jag tipsa om en bok som en kollega här på Piteå Stadsbibliotek har skrivit. Boken handlar om Ellen, en inbunden och blyg tjej som har börjat ett nytt jobb på en veterinärstation i en liten by i Härjedalen. Från veterinärstationen kan man se fjället, och när snön börjar töa så framträder en vit häst i kontrast till det gråa berget. Alla kan inte sen den, men Ellen gör det. Oerhört vackert!

Ellen älskar djur eftersom de får henne att känna sig lugn och accepterad, medan samspelet med människor skaver trots att hon anstränger sig för att passa in. Hon funderar mycket kring sig själv och sina livsval och vi får följa med i hennes tankar och hon återkommer ofta till tankar kring hur vi människor behandlar djuren. Varför gör vi så stor skillnad på dem? Varför är vissa djur värda mindre än andra, enligt vi människors sätt att se det? Ellen funderar också mycket på varför hon tycker det så svårt att passa in och vara nöjd med sig själv, varför det känns så tungt emellanåt?

En oerhört fin bok med vackert språk där man kan känna igen sig i de viktiga tankar och funderingar som Ellen har kring livet, djur och natur, kärlek och frihet.

Boken finns att låna på Piteå Stadsbibliotek samt vissa folkbibliotek i Norrbotten samt övriga Sverige.

Titel: Nu ser man hästen på Sonfjället
Författare: Jannike Lundgren
Förlag: Black Islands books
År: 2016

Uppdaterad: 2021-05-03

Publicerad: 2016-09-30