2023-05-15

Många återförenades på Kristinaskolan i helgen

Återförenade år 2023. FOTO: Per Markström

På fredagen märktes det i Härnösands city att folk från fjärran kommit för att delta i återträffen på Kristinaskolan. Det tecknades här och där när man passerade gatorna vilket var en fantastisk syn. Inne på Stadshotellet minglades det för fullt och när baren stängdes fortsatte man till en närliggande restaurang. Det kramades, tjoades och pratades för fullt bland både yngre och äldre personer som en gång i tiden varit klasskamrater, arbetskamrater, boendepersonal och lärare på Kristinaskolan. Det märktes att det fanns en gemensam sammanhållning bland alla och att atmosfären var väldigt välkomnande.

Lördagen fortlöpte väldigt snabbt för mig så jag passade på att ta en pratstund med Carin Lundmark från Härnösand (1983-1993) på söndagen. Hon är en av de som planerat återträffen. Jag undrade över syftet med återträffen och hon svarade så här:
– Syftet är att vi vill att gamla elever, lärare, personal och alla de som har jobbat på Kristinaskolan ska få träffas, umgås och prata om gamla minnen. Helt enkelt bara att få träffas och ha roligt, det är huvudsaken.

Carin berättar att man bokat hela Stadshotellet och ordnat förmånliga priser för de som ville bo där. Och på lördagen ordnades öppet hus på Kristinaskolan. Vädret var verkligen på topp, det var nästan en skolavslutningsstämning då många stod i klungor klassvis. Tidigare lärare och personal fick sig en utmaning i att känna igen vissa elever man haft under åren vilket inte alltid är lätt. Carin berättar att man haft hjälp av Härnösands Dövas Förening som sålde fika i skolans matsal. Det blev långa köer för att få kaffe och något gott till. Hon berättar att hon bara såg glädje bland folk som stod i kön, de stod och pratade om svunna tider. Helt fantastiskt!

Urban Mesch och Kristoffer Peterson berättade om Kristinaskolans historia för de som fick plats i matsalen. IK Virtus hade ett bord utomhus där många tidigare idrottsutövare samlades för att titta på gamla fotopärmar. De erbjöd också möjligheten att prova på boule för de som var nyfikna.

I slutet av dagen kunde man följa med på två olika guidade turer där man passerade gamla och nuvarande elevboenden. Man kunde också besöka ett par elevhem vilket var väldigt uppskattat. Man kunde även få höra många anekdoter från dem som bott på elevhemmen en gång i tiden. Senare på kvällen träffades man på S:t Petri Logen för att avnjuta en tvårättersmiddag. Maten var riktigt utsökt.

Under kvällen hade man ordnat underhållning i form av ”heta stolen” där Jonas Brännvall (1984-1994) först frågade ut tre tidigare anställda på Kristinaskolan. Alla tre tros ha jobbat runt 40 år på Kristinaskolan. De fick berätta hur deras första arbetsdag gick. Många skratt och mycket igenkännande märktes av hos publiken. Senare på kvällen blev Lisbeth Wikström och Alexandra Polivanchuk uppkallade till heta stolen där de snällt fick svara på frågor som handlade om deras tidigare simningskarriärer. Om det inte hade varit för stängningsdags skulle flera kunna sitta kvar fram till morgontimmarna tror Carin. Alla trivdes verkligen tillsammans.

När jag funderade på hur många som deltog svarade hon att hon tror att det var strax över 200 personer som minglade under dagen på Kristinaskolan. På lördagskvällen under middagen var det ungefär 120 personer som hade köpt biljett. Dock fylldes restaurangen på med fler personer vid eftersläppet.  


HALLÅ DÄR: Fyra deltagare i återträffen

Fr. v. Daniel Ensgård, Karin Vestin-Andersson, Marlene Holmgren och Robert Sahlin samt Jonny Ålander. FOTON: Per Markström


Vad är ditt bästa minne från skoltiden?

Daniel Ensgård, Stockholm (1993-2003) 
– Mitt bästa minne är skolresan till Paris som jag gjorde med min klass i tian.

Karin Vestin-Andersson, Västerås (1961-1968) 
– När jag och min klasskamrat Lisbeth Olofsson skidade hela vägen upp på Vårdkasberget från skolan. Och sedan åkte vi nedför och det kändes som att jag åkte karusell hela vägen ner. Och vi gjorde om det flera gånger, riktigt svettiga blev vi.

Marlene Holmgren, Umeå (1984-1994) 
– Jag minns att vi under en rast knöt vi ihop flera hopprep till ett enda långt rep. Så var vi cirka 40 elever som hoppade samtidigt i en lång rad. Vi elever gjorde många saker tillsammans.

Roberth Sahlin, Sundsvall och Jonny Romby, Timrå (1974-1984) 
– Vi delade rum på elevhemmet på Kristinaskolan. Varje dag tävlade vi alltid om vem som klädde på sig snabbast. 

PER MARKSTRÖM
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2023-05-16

Publicerad: 2023-05-15