2011-08-31

SVT Teckenspråks nya programsatsning: Lika Olika

FOTO: TOMAS LAGERGREN||

Hedrad Özz Nûjen leder nytt SVT-program.

På sista inspelningsdagen av SVT Teckenspråks nya satsning, programmet Lika Olika springer barnen runt och hoppar kring programledaren i dramasalen på Manilla. Alla barn diggar killen. Och han är inte vem som helst.

– Tjena! Det är jag som är Özz! Presenterar sig Özz Nûjen glatt med den omisskännliga glimten i ögat och det smittande leendet. Den kände komikern ska leda tittarna i programmet genom tio halvtimmes avsnitt.
– Målet med programmet är bryta tabun och att möta allvar med humor vilket är en svår balansgång och Özz är perfekt. Han har humorn som sitt vapen. Och han kommer själv från en minoritet, berättar programmets producent Elisabeth Ulfsparre. Och svårövertalad var han inte. Tvärtom. När Özz fick en förfrågan av om att leda programmet tvekade han inte.
– Jag sa ja direkt. Blev så hedrad och stolt över att de frågade mig. Jag är privigelierad som får jobba med det här. Det är så mycket glädje jag möter!

Elisabeth är beredd på eventuell viss kritik för att de första gången värvat en hörande programledare.
– Grejen är att publiken inte ska tänka på att det är en döv eller hörande, utan det ska vara historien bakom som är det intressanta, säger Elisabeth.

Ser likheter

Özz kom till Sverige från Kurdistan som åttaåring. Han förstår vikten av att få använda sitt eget språk och att han som kurd har något gemensamt med döva.
– Vi kurder har inte fått möjligheten att få styra över oss själva. Jag vet hur det är att vara förtryckt. Jag har sett stolta döva, precis som det finns stolta kurder. Samtidigt som det finns kurder och döva som skäms och önskar att de var svenskar eller hörande.
Framförallt i språket ser Özz likheten.
– Vi kurder har inte fått tala vårt eget språk och ni har haft samma sak. Och för oss människor är språk otroligt viktigt. Och teckenspråket är ett expressivt språk. Och ärligt. Det har jag förstått nu. Förut var det mest bara som tecken för mig.
Özz är känd för att ha stor självdistans som komiker. Han driver med andra, men framförallt med sig själv. Det är helt avgörande menar han.
– Om man inte kan skämta om sig själv, ska man inte skämta om andra, avslutar Özz Nûjen.

Uppdaterad: 2021-02-23

Publicerad: 2011-08-31