2024-03-08

Årets teckenspråksgestaltare redo inför Mello-finalen

Årets medverkande i teckenspråksgestaltningen av Mello-finalen. FOTO: Vilma Sparby

Imorgon sker Melodifestivalen-finalen 2024. Aveproduktion håller i årets teckenspråksgestaltning av Mello-finalen, något de gjort majoriteten av tidigare Mello-finaler. Nyligen tillkännagjorde man vilka som ska teckenspråksgestalta. Någon teckenspråksgestaltning från SVT:s håll blir det däremot inte i Eurovision Song Contest.

Mello-finalen har teckenspråksgestaltats sedan 2010. Merparten av gångerna är det Aveproduktion som står för produktionen av teckenspråksgestaltningen, och så blir det även i år. Så här säger Ann-Charlotte Sparby på Aveproduktion:
– Vi har spenderat dagen på Friends Arena, där alla våra teckenspråksartister har träffat artisterna. Artisterna är taggade och engagerade, de tycker det är superkul att få träffa varandra eftersom teckenspråksartisterna representerar dem i finalen! Stämningen på arenan har varit fantastisk och våra artister är peppade till tusen!

Hon berättar vidare att programledare för teckenspråksgestaltningen av Mello-finalen i år är Magnus Ryttervik, som är ny i sammanhanget.

Ifjol vann Sverige Eurovision Song Contest-finalen med Loreen Talhaouis bidrag “Tattoo”. Den 11 maj går den 68:e ESC-finalen av stapeln i Malmö, med semifinaler tisdagen 7 maj och torsdagen 9 maj. Det blir emellertid ingen teckenspråksgestaltning från SVT:s håll denna ESC-final. När DT frågade SVT:s Marknadsdesk vad det beror på hänvisar de till sidan “Så arbetar SVT med tillgänglighet” och säger:
– Vad som teckenspråksgestaltas i vårt programutbud är ett redaktionellt beslut. Vi har teckenspråkstolkat Mellofinalen sen lång tid tillbaka. Under pandemin valde vi att tolka alla sex deltävlingar. ESC-finalen har tolkats ett fåtal gånger genom åren.

Teckenspråksgestaltningen av Mello-finalen kan ses på SVT Play och tv-kanalen Svt24 med start 20.00.

OLIVIA RENNER BALKSTAM
olivia.r.balkstam@dovastidning.se

Uppdaterad: 2024-05-06

Publicerad: 2024-03-08