2021-10-29

Svensk biopremiär för Coda

Filmen kretsar kring huvudpersonen Ruby. FOTO: APPLE

I dag har filmen Coda svensk biopremiär. Här är handlingen: sjuttonåriga Ruby är den enda hörande medlemmen i en döv familj. Hennes liv kretsar kring att fungera som tolk för sina föräldrar och arbeta på familjens fiskebåt varje dag före skolan med sin far och storebror. Men när Ruby går med i gymnasiets körklubb upptäcker hon att hon älskar att sjunga och snart har hon en duettpartner i skolkamraten Miles. Uppmuntrad av hennes entusiastiska och kärleksfulla körledare ansöker hon till en prestigefylld musikskola. Men Ruby känner sig sliten mellan de skyldigheter hon känner för sin familj och strävan efter sina egna drömmar.

Filmen är en remake av den franska filmen, La famille Bélier, men med skillnaden: tre av skådespelarna i familjen är döva på riktigt.

I Sverige har svenska filmrecensenter gett Coda 3,5 i genomsnittsbetyg. “Publikfriande feelgood med finess” (Aftonbladet), “Många oäkta känslor i omtalade dövdramat Coda (SVT)” och “Bedövande förutsägbart – följer alla konventioner” (SvD) är några samlade kommentarer. På IMDB har filmen 8,1 av 10 i betyg.

REDAKTIONEN
redaktionen@dovastidning.se

Uppdaterad: 2021-10-29

Publicerad: 2021-10-29