2015-02-25

Direktsänt skid-VM textas inte

||

Tittaren Åsa Gustavsson: “Förbannat dåligt”.

Nu pågår skid-VM i Falun för fullt. Men världsmästerskapet är inte tillgängligt för döva och hörselskadade tv-tittare – de direktsända tävlingarna textas nämligen inte. Åsa Gustavsson från Jönköping är besviken.
– I dag är det år 2015 och vi har fortfarande ingen direkttextning, säger hon.

I går kunde vi följa dramatiken när Charlotte Kalla tog guld i genren 10 kilometer fri stil. Den tävlingen var dock inte textad.
– Det är förbannat dåligt, säger Åsa Gustavsson till Dövas Tidning.
Hon glömmer aldrig ett VM-lopp på 1980-talet i vilket Gunde Svan tävlade. Det direkttextades.
– Att få läsa kommentarerna gjorde tävlingen 100 gånger mer spännande. Gunde Svan och en annan åkare slogs om guldet. Vi fick hela tiden information om hur många sekunder/hundradels sekunder det var som skilde dem åt. Vilken känsla det var! berättar hon.

Åsa Gustavsson anser att det är underligt att SVT år 2015 inte direkttextar skid-VM. Även Sveriges Dövas Riksförbunds styrelseledamot, Mattias Hellöre med ansvar för teknisk tillgänglighet och media, tycker att det är oacceptabelt att döva och hörselskadade tv-tittare utestängs. Han upplever att man som tittare är där men ändå inte.
SVT förklarar att de har krav i sändningstillståndet på att texta 60 procent av det direktsända utbudet. Det är något de i nuläget klarar av, men under evenemangstunga perioder som skid-VM kan de inte texta allt som är av stort publikt intresse.
– Det ordinarie programutbudet, där publiken vant sig vid att en stor del av programmen textas, sänds som vanligt under samma period som VM, därför kan vi inte prioritera bort den textningen. Det innebär i slutändan att de direktsända VM-tävlingarna inte blir textade. VM-magasinet på kvällen textas dock, uppger Per Yng, chef för SVT Sport, för Dövas Tidning.

Med start i dag klockan 13.30 tävlar herrarna i genren 15 kilometer fri stil. Åsa Gustavsson har ett tips till SVT-folket så att de får veta hur det känns för döva och hörselskadade tv-tittare:
– Stäng av ljudet och se herrarnarnas skidlopp.


Även Hörselskadades Riksförbund har reagerat. Dess ordförande Jan-Peter Strömgren har begärt att få träffa SVT:s nya vd, Hanna Stjärne.

 

Uppdaterad: 2021-01-28

Publicerad: 2015-02-25