2024-09-27

SDR:s styrelseledamot Pia Johnsson Sederholm tycker…

När samhällsdebatten och vi medborgare pratar om hållbarhet så tänker många av oss på miljöfrågor och klimatkriser. Men hållbarhet handlar också om människor och deras rättigheter. Ett tydligt exempel är hur FN:s övervakningskommitté riktade kraftig kritik mot Sverige i våras och bland annat pekade på att döva fortfarande möter många hinder och svårigheter till full delaktighet i samhället – detta trots liknande kritik år 2011, 2014 och 2018. Institutet för mänskliga rättigheter är oroliga över utvecklingen och menar att kritiken kräver en stor omställning i Sveriges arbete med funktionsrättsfrågor.Jag vill betona att vara fattig inte bara handlar om pengar, utan också om att inte ha samma möjligheter som andra. Om döva inte har tillgång till bra utbildning eller jobb, eller inte kan delta i samhällsdebatten så befinner vi oss i en form av fattigdom.

Hållbarhet betyder att alla får och har en plats i samhället. Det är viktigt kring hållbarhet att inte enbart prata om klimat och ekonomi, utan också rättigheter och social rättvisa. Alla ska inkluderas på vägen mot en hållbar framtid!

Pia Johnsson Sederholm
Styrelseledamot SDR
pia.j.sederholm@sdr.org


Detta är en opinionstext skriven av Sveriges Dövas Riksförbunds styrelse. Besök gärna sdr.org, SDR:s Facebook- och Instagram-sidor för senaste nytt.

Alla tidigare publicerade opinionstexter kan hittas här.

Uppdaterad: 2024-09-27

Publicerad: 2024-09-27