2021-12-16

Rektorsskifte på Västanviks folkhögskola

Västanviks folkhögskolas nya rektor Carina Högberg (t.v.) och biträdande rektor Maria Larsson (t.h.).

I måndags gick Västanviks folkhögskolas styrelse ut med nyheten om vem som kommer att bli ny rektor respektive biträdande rektor. 
   – Vi är väldigt stolta och glada, säger skolans ordförande Sven-Emil Karmgård om rekryteringen i en skriftlig kommentar till DT. 

Rektor Gunilla Kolm och biträdande rektor Barbro From har lett Västanviks folkhögskola tillsammans i snart 19 år (2003-). De slutar till sommaren. Carina Högberg och Maria Larsson kommer att ta över efter dem. De börjar i april och får introduktion av skolans nuvarande ledning den första tiden.

Om valet av Carina Högberg som rektor säger Sven-Emil Karmgård:

– I Carina får vi en rektor med mångårig erfarenhet från folkhögskola och med djupa kunskaper om folkbildningens särart. Som tidigare lärare hos oss känner Carina också mycket väl till vår verksamhet. Tillsammans med hennes höga dövkompetens, ledaregenskaper och rektorserfarenheter gör att hon är mycket väl lämpad att axla den viktiga och centrala rollen som rektor för Västanviks folkhögskola.

Och om Maria Larsson som biträdande rektor:

– Som biträdande rektor kommer Maria, med djupa erfarenheter av både administration och ekonomi från både näringsliv och folkhögskola i ryggsäcken, att utgöra en mycket viktig och bärande del i den nya skolledningen. Maria har varit en mycket uppskattad medarbetare och del av skolans ledningsgrupp de senaste åren och bär på värdefull kunskap som kommer att säkerställa skolledningens fortsatta centrala styrfunktion, säger Sven-Emil Karmgård.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se


Västanviks folkhögskolas föreståndare* och rektorer genom åren

Bengt Grimlund – 1969-1971

Bertil Levau – 1971-1975

Tora Sibbe – 1975-1981

Anne-Marie Wikström – 1981-2002 (skolans första döva rektor)

Gunilla Kolm – 2003-

KÄLLA: Från semesterhem till folkhögskola (Västanviks folkhögskolas 50-årsjubileumsbok) 

*Fram till 1978 hette det föreståndare, sedan blev det ändrat till rektor.

 

Uppdaterad: 2021-12-16

Publicerad: 2021-12-16