2021-06-29

Premiär för Sommartecknarna

Lars-Gunnar Möllefors är den första sommartecknaren. FOTO: PRIVAT

Sommar i P1 är ett känt och uppskattat sommarinslag. Nu lanserar Teckenpedagogerna en motsvarighet på svenskt teckenspråk: Sommartecknarna. Lars-Gunnar Möllefors är den första sommarvärden.

Sveriges Radios (SR) program, Sommar i P1, är ännu inte helt tillgängligt för döva och hörselskadade lyssnare. Nytt för i år är att alla sommarvärdar ska få frågan av SR om de accepterar att en textversion av deras sommarprat görs tillgänglig. SR står i så fall för allt transkriberingsarbete*. Men SR ställer fortfarande inte upp på att teckenspråkstolka programmet.

Teckenpedagogerna, ideell förening med säte i Örebro, anser att Sommar i P1 exkluderar döva i och med att programmet inte är 100% tillgängligt. Därför bestämde de sig för att göra en egen version av Sommar i P1, Sommartecknarna, berättar Stina Silvetärn. Hon är kontaktperson för Teckenpedagogerna.

Varje vecka publiceras ett Sommartecknarna-inslag på Teckenpedagogernas webbplats och Facebook-sida under juli-augusti. Lars-Gunnar Möllefors är den första sommarvärden. Här kan ni se hans “Dömd till samhällstjänst”-sommarprat.

Varje sommarvärd får ta upp ett valfritt ämne i cirka 15-20 minuter. Stina Silvetärn berättar att Sommartecknarna är ett pilotprojekt. Utifrån responsen kommer de att utveckla formen till nästa år.

– Då vi inte har musikinslag som “vila för ögat” mellan pratet har vi kortare inslag jämfört med SR “Sommar i P1” , cirka 15-20 minuter, men tanken är att vi nästa år kan göra bildspel som inslag mellan berättelser, gärna i samråd med den som tecknar, skriver Stina Silvetärn i ett mejl.

NICLAS MARTINSSON
niclas.martinsson@dovastidning.se

*fram till i dag, 29 juni, har två av fyra sommarvärdar sagt ja till att deras sommarprat transkriberas: Karin Bodin och Michael Lindgren.


ÅRETS SOMMARTECKNARE

NU: Lars Gunnar Möllerfors

8 juli: Johan Finell

15 juli: Karin Rönnmark

22 juli: Johan S Wisser

29 juli: Sandija Nordensten Karlsson

4 augusti: Josefine Backlund

11 augusti: Stina Silvetärn

18 augusti: Jonas Brännvall

25 augusti: Patrick Forss


Uppdaterad: 2021-06-30

Publicerad: 2021-06-29