2013-10-21

Premiär för Inte värre än andra

FOTO: TOBIAS INGELS/SVT

SVT Teckenspråks första dramakomediserie för vuxna visas i kväll.

Dramakomediserien Inte värre än andra är SVT Teckenspråks dyraste och största produktion någonsin. Över 200 personer var inblandade i den. I kväll har den premiär.

Den vuxna teckenspråkiga publiken har länge efterfrågat en serie på teckenspråk.
– Nu kan vi med glädje erbjuda det, säger Elisabeth Ulfsparre, projektledare för serien Inte värre än andra.

Den handlar om tv-reportern Helena som tillsammans med fotografkollegan Bo gör en dokumentär om hörande Calle och hans döva familj. Det blir inte som tv-teamet tänkt sig; familjen är rätt skruvad.
– Länge har hörande fått skämta om hörande i tv. Nu är det dags att vi driver med både döva och hörande i tv, säger Filip Burman, en av manusförfattarna.
Den andra manusförfattaren är Stina Sturesson. Hon och Filip har bidragit med sina perspektiv; den ena som hörande och den andra som döv.

I serien finns kända skådespelare, till exempel Gunilla Vestin Wallin (Tyst Teater), Helena Nizic (Arne Dahl, Maria Wern) och Fanny Klefeldt (Portkod 1321). För regin står Louis Neethling, en av världens främsta döva regissörer och filmmakare.
– Hoppas den teckenspråkiga publiken kommer att njuta av serien och känna stolthet över att de nu har en serie på sitt språk, säger Filip Burman.
Serien är textad för att vara tillgänglig för döva och hörande, och är i tio delar. Den visas i SVT2 på måndagar klockan 19.30.

Inte värre än andra är SVT Teckenspråks mest påkostade satsning någonsin. Över 200 personer – varav ungefär 100 statister – har varit inblandade i produktionen.


Dövas Tidning har i papperstidningen (DT nr 6-13) porträtterat Louis Neethling. Intervjun kan ni läsa här.

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2013-10-21