2014-10-30

Petra tar sig an New York Marathon i helgen

||

Maratonloppet på söndag blir hennes sjunde.

På söndag ska Petra Örlegård springa sitt sjunde maraton, denna gång i världens största maratonlopp, New York City Marathon, med över 50 000 fullföljande löpare (2013).

Maratonloppet i New York tillhör de sex stora maratonloppen som tillsammans bildar World Marathon Majors (de övriga är: Tokyo, Boston, London, Berlin och Chicago). I år deltar uppemot 60 000 löpare varav en del löpare från Sverige, många av dem genom löparresearrangören Springtime (ca 800).
– Det är nog runt 1000 svenskar som ska springa, säger Petra Örlegård som bokade in sig för två år sedan.

Varför just maraton?
   – Jag gillar utmaningar. Jag har idrottat mycket tidigare, i lagidrotter som fotboll, innebandy… i dessa lag har jag alltid varit den som löpt mest av alla. Sedan tipsade en kompis om ett träningsprogram för maraton. Började träna 2008 träna inför Stockholm Marathon 2009. Sedan dess har jag sprungit. Det mesta handlar egentligen om ens psyke. Att springa 5-10 km kan vem som helst göra. Men att bli bra på denna distans kräver mycket mer. Sedan spelar det ingen roll om du gör det på tre eller fler timmar. Det är ditt eget mål som räknas. Sedan är det stämningen med publiken och alla slags människor som deltar: runda, smala, unga, äldre och kvinnor och män.

Vad är speciellt med detta maraton?
– Det speciella är att det endast är ett varv och på samma underlag, vilket underlättar mentalt. Loppet går genom stadens fem stadsdelar. Vi startar på Staten Island och löper via Brooklyn, Queens och Bronx och Manhattan med mål i Central Park, något jag drömt om att göra.

Hur förebereder du dig inför loppet?
   – Jag både äter och sover ordentligt. Tränar 5-6 gånger i veckan inklusive ett långpass i veckan på minst 2 mil. Totalt blir det 7-8 mil i veckan, säger Petra Örlegård som har ett mål efter loppet i New York – springa 5000 och 10 000 m på EM i Polen sommaren 2015.

Ni som är intresserade av att följa Petras lopp kan kolla live via denna app:
http://www.tcsnycmarathon.org/race-day/mobile-app-and-runner-tracking

Petra Örlegård har bib-nummer 25522 och startar 16.05 svensk tid.

 


 

PLUPP  FAKTA
New York City Marathon
Världens största årliga maratonlopp, med strax över 50 000 fullföljare 2013. Banan går genom fem stadsdelar i New York City. Loppet har hållits varje år sedan 1970, med 2012 som enda undantag, på grund av Orkanen Sandy. Tävlingen arrangeras av New York Road Runners (NYRR). Den hålls den första söndagen i november och lockar både professionella tävlande och amatörer från hela världen. På grund av loppets popularitet så väljs deltagande till stor del genom ett lotteri. Löpare som är medlemmar i NYRR kan ta sig in genom att uppfylla kvalifikationerna för garanterat inträde eller via nominering från en officiell löparklubb.
Evenemanget utgör ett av de sex stora maratonloppen som tillsammans bildar World Marathon Majors (de övriga är maratonloppen i Tokyo, Boston, London, Berlin och Chicago) med en miljon dollar i prispengar, som den vinnande mannen respektive kvinnan delar på.

 

Källa: Wikipedia, nyrr.org

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-10-30