2014-04-18

Påskmusikal på teckenspråk

FOTO: NICLAS MARTINSSON||

Föreställningen om Jesus teckenspråksgestaltades för fjärde året i rad.

Frikyrkan Insjöns påskmusikal teckenspråksgestaltades för fjärde året i rad. Sex teckenspråkstolkar levandegjorde pjäsen om vem Jesus var. Över 100 personer var inblandade i produktionen. 
  – Man måste inte vara religiös för att tycka om föreställningen, sade Charlotta Digerstam, en av åskådarna.

Av tradition sätter Frikyrkan Insjön upp påskmusikalen ”Vem är den mannen?” varje år. Den handlar om Jesu liv. 2011 teckenspråksgestaltades föreställningen för första gången. Initiativtagare var Miamaria Björkstrand. Pjäsen hade blivit tolkad till teckenspråk under flera år tidigare, då nedanför scenen. Hon ansåg att den kunde göras mer levande om tolkarna istället stod på scenen och teckenspråksgestaltade. Deras uppdrag var alltså att ”göra de olika karaktärerna rättvisa”. Det blev enligt henne en succé och drog fler teckenspråkiga besökare för varje år.

DT såg musikalen på skärtorsdagen*. Döva från olika delar av landet hade kommit med buss, till exempel från Kalmar och Stockholm. Kyrksalen var fullsatt med över 200 personer. Många i publiken höll i en ballong för att känna hur den vibrerade i takt med musiken.
Tre av de sex tolkarna var tolkelever från Västanviks folkhögskola.
– Det är en fantastisk chans att få ställa upp och teckenspråksgestalta för det är något annat än att tolka. När vi repeterade diskuterade vi mycket hur pjäsen skulle kunna bli visuellt talande på teckenspråk. Hur skulle man till exempel förmedla när någon var arg, glad eller ledsen, sade Marie Burman, som går fjärde och sista året på tolkutbildningen.

Inte bara tolkarna tecknade utan också många av de hörande skådespelarna och amatörerna, som tecknade lite här och där.
Charlotta Digerstam satt i publiken. Hon tyckte att musikalen bjöd på en fantastisk kombination av tal och teckenspråk.
– Musikalen är anpassad för alla. Man måste inte vara religiös för att tycka om föreställningen, sade hon.
Miamaria Björkstrand tycker att ”Vem är den mannen?” ger en utmärkt lektion i vem Jesus är och i religionskunskap.
– Vi kan se det här som en teckenspråksmission; det är att vi inte bara sprider budskap om Jesus utan också om teckenspråk, sade hon, som har idéer för hur nästa års teckenspråksgestaltade påskmusikal kan se ut. Men inget är ännu klart.


* Totalt nio “Vem är den mannen?”-föreställningar visas i Frikyrkan Insjön fram till annandag påsk. En av dem teckenspråksgestaltades i går skärtorsdag.

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-04-18