2014-04-28

Öresjögården säljs

Orken finns inte längre och dyra krav på avlopp orsakerna.

Trollhättans Dövas Förenings sommarställe Öresjögården säljs efter 43 år i föreningens ägo. Orsakerna till att man nu säljer är de ideella krafterna som länge burit upp gården inte längre orkar. Utöver det har föreningen inte råd att möta de nya EU-reglerna på avloppsystem som följs av kommunen, vilket skulle innebära att föreningen skulle bli tvungen att låna ett sexsiffrigt belopp.

   – Då har vi inte räknat på det som kostar i underhåll av gården, säger Eva Ulfsparre, ordförande i Trollhättans Dövas Förening som beklagar beslutet men också berättar att försäljningen innebär att föreningen gör att de kan behålla sin lokal inne i Trollhättan. 

Öresjögården ligger lite över en mil utanför Trollhättan, charmigt beläget vid sjön Öresjö. Gården består av tre hus – en huvudbyggnad utrustad med kök och ett rum där en familj med flera barn kan bo och en andra byggnad med sexton bäddar. Man kunde totalt erbjuda 24 bäddar. Det tredje huset med matsal och altan där man hade fester och middagar. En brygga ut i vattnet finns också. Köparen får, förutom de tre byggnaderna, en tomt på totalt 15 000 kvm, varav 10 000 är land och 5 000 vatten. 

De ideella krafterna som länge burit upp gården orkar inte längre: en allt större del av föreningens medlemmar är numera pensionärer.
 Sedan kan föreningen inte möta de krav kommunen ställt: ett nytt avloppssystem måste byggas före 2016. Det skulle tvinga föreningen att låna ihop ett sexsiffrigt belopp, något man inte har råd till att göra. 
   För 43 år sedan, 1971, hade Trollhättan Dövas Förening däremot råd att köpa gården. Den kostade 90 000 kronor av Länkarna (förening där alkoholister hjälper varandra att bli nyktra medborgare)
.   
   – Vi köpte gården kontant. De ville bestämt ha det kontant. Vi överlämnade pengarna, sen drog de direkt. Sen hittade vi massor av tomflaskor, tomburkar gömda i hela huset. Till och med i vattnet! Fy fan, vi fick städa mycket, minns Ingvar Ulfsparre, en av eldsjälarna på Öresjögården.

På Hemnet fanns Öresjögården utannonserad som Hedetorpet 22, som adressen lyder, ute i två veckor innan den togs ned. Utgångspriset var på 2 000 000 kr. Innan annonsen togs ned, var det senaste budet på 3 400 000 kr.
   När DT når mäklaren Daniel Engman är han förtegen om försäljningen gått i hamn. Dock bekräftar han att budet för närvarande ligger på 3,4 milj.
   – Om den är såld? Jag vågar inte säga något i nuläget, mer än att det ännu inte är klart, möjligen i slutet av nästa vecka, säger han. 
Hur stort har intresset varit?
   – Intresset har varit stort. 30 familjer har varit ute och tittat. Det är en fantastisk plats med strandtomt – ett otroligt fint läge, säger Daniel Engman.

I och med försäljningen av Öresjögården, som innebär att den inte längre finns i dövrörelsens ägo, finns i dag endast fem sommaranläggningar kvar. För tjugo år sedan var antalet uppe i 18 stycken. Som mest fanns 27 stycken – samtidigt. 2011 besökte DT Öresjögården. Redan då frågade man sig hur länge man skulle orka – det blev tre år till, skulle det visa sig. Läs reportaget om Öresjögården här.

 

Uppdaterad: 2014-04-28

Publicerad: 2014-04-28