2012-04-02

Nytt ungdomsprogram från SVT Teckenspråk

FOTO: SVT TECKENSPRÅK/MINDY DRAPSA OCH CHRISTOFFER HELLÖRE

Unik dokumentär om fyra gymnasieelever i Örebro. Premiär i morgon.

”Attending Örebro” är en unik dokumentär från SVT Teckenspråk om fyra ungdomar som går på Riksgymnasiet för döva (RGD) i Örebro. Programmet har premiär i morgon.

 

De flesta döva elever som går ut specialskolan börjar på RGD som är det enda i sitt slag i Sverige. Många av eleverna bor i en annan stad än Örebro. För dem är det ett stort steg att flytta till Örebro. Det är det ”Attending Örebro” skildrar. I programmet får vi följa fyra ungdomar från det att de flyttar hemifrån till det att de flyttar in i sina nya hem (kollektiv, fosterfamilj eller egen lya). Vi får också ta del av deras allra första skoldag. Sedan får vi även se vad de gör på fritiden, hur de får nya kompisar och hur de lagar mat med mera. SVT har följt dem under en hel termin. Dokumentären är i fem delar och varje avsnitt är 30 minuter långt.

Anledningen till att SVT gör ”Attending Örebro” är att SVT:s programbeställare ville ha ett program som påminde om den populära dokumentären för barn, ”Elias äventyr”, fast för ungdomar (15-17-åringar).
– Väldigt lite i ”Attending Örebro” är tillgjort. Vi lät bara kameran rulla när vi filmade ungdomarna, säger Mindy Drapsa, producent vid SVT Teckenspråk.

För henne har det varit väldigt roligt att få följa de fyra ungdomarna. Själv tog hon studenten 2002 i Örebro. Därför kände hon att hon åkte på en nostalgitripp när hon följde ungdomarna.
– Mycket av det ungdomarna gör är ”här och nu”. De är inte lika bra på att planera, säger Mindy Drapsa.

Huvudpersoner i ”Attending Örebro”

 

Sofia Slalova – från Stockholm och pluggar Barn och fritid.

Linus Svensson – från Göteborg och pluggar Bageri och konditori.

Sara Söderman – från Göteborg och pluggar Estetiska och media.

Oliver Rasinaho – från Stockholm och pluggar Barn och fritid.

Sändningstid : 17.00, SVT2.

Programmets trailer hittar du på Youtube.

Uppdaterad: 2021-02-23

Publicerad: 2012-04-02