2014-04-22

Nu får Ulla-Bell teckenspråkig hemtjänst

FOTO: NICLAS MARTINSSON||

 

Tre års kamp är över för döva författaren Ulla-Bell Thorin.

Ulla-Bell Thorin, bosatt i Lindome, fick mellan 2004 och 2010 teckenspråkig hemtjänst från Göteborgs stad. Den drogs sedan in och hon hade istället hemtjänst från sin hemkommun, Mölndals stad. Personalen var inte alltid teckenspråkskunnig. Nu har hon fått tillbaka sin gamla teckenspråkiga hemtjänst.
– Tre års kamp är över, säger hon.

I höstas skrev Dövas Tidning om Ulla-Bell Thorins fall. Hon var missnöjd med sin hemtjänst från Mölndals stad och slogs för att återigen få ha teckenspråkig hemtjänst från Göteborgs stad. På DT:s fråga om varför hon inte längre kunde få teckenspråkig hemtjänst från grannkommunen, gavs två helt olika svar. Enligt Mölndals stad beslöt Göteborgs stad att sluta sälja teckenspråkig hemtjänst till dem. Göteborgs stad däremot sade att de gärna fortsatte komma hem till Ulla-Bell Thorin om de fick full kostnadstäckning för tjänsten.
Nyligen slöt Mölndals stad ett nytt avtal med Göteborgs stad.
– Det är mycket positivt, säger Marita Edsö, områdeschef för hemvård i Mölndals stad.

Ulla-Bell Thorin har ännu svårt att förstå att kampen är över. Från och med den första mars kommer den teckenspråkiga hemtjänsten hem till henne.
– Jag borde vara glad, men det är jag inte. Glädjen kanske kommer senare. Jag har ju kämpat så länge att det nu känns tomt på något vis, säger hon.
Hon känner sig dock trygg med den teckenspråkiga hemtjänsten. Det är enligt henne skönt att kunna kommunicera på teckenspråk med personalen. Hon önskar dock att hon hade rätt till två och en halv timmes hemtjänst om dagen, inte två timmar som hon nu är berättigad till.
– Jag behöver social samvaro, säger Ulla-Bell Thorin.
Hon anser att döva i andra delar av landet ska fortsätta kämpa för att få teckenspråkig hemtjänst.
– Om de lyckas med sin kamp så blir jag glad.

 

Uppdaterad: 2021-01-29

Publicerad: 2014-04-22