2011-08-30

Mobiloperatörer begränsar IP-telefonin

Videochatt kan spärras

Tänk på vilket abonnemang du väljer nästa gång du köper en smart mobil. Anledningen är att appar som möjliggör videochatt, till exempel Skype och Tango, kan spärras. Dövas Tidning har tagit reda på vilka abonnemang som inte hindrar dig från att ha videochatt. 

 

Mobiloperatörerna har länge tjänat pengar på minutsamtal och sms. Nu internetsurfar vi som aldrig förr med våra smarta mobiler och kan ha appar som Skype och Tango. De gör att vi kan ringa röstsamtal och videochatta via internet utan att betala minutpris; en trafiktyp som heter IP-telefoni. 

  Den utmanar naturligtvis operatörernas intäktsmodell. Det vi istället betalar för är datakapacitet. Vi kan köpa surfpaket till våra abonnemang eller ha abonnemang där surf ingår. IP-telefoni ingår dock inte i alla surfpaket, och inte heller i alla abonnemang med surf. 

Enligt uppgifter till Dövas Tidning har de som har valt ”fel” abonnemang eller surfpaket ändå kunnat använda IP-telefoni. Telia, Telenor, Tele2 och Tre bekräftar att någon aktiv spärrning ännu inte finns, men att den kommer. 
– Eftersom en spärrning kommer i framtiden är det viktigt att de som vill kunna använda IP skaffar ett abonnemang där det ingår, säger Andreas Hamrin, presschef vid Telenor i Sverige. 
  De surfpaket och abonnemang som tillåter IP-telefoni är i regel dyrare. DT har kollat vilka de är. I övrigt ska PTS* under 2011 titta på hur operatörerna informerar om begränsningar när det gäller IP. Det är, efter DT:s genomgång, inte alla operatörer som informerar utförligt. Ibland måste man klicka på PDF-prislistor för att hitta punkten om IP.  
  Du som har ”gamla avtal” kan använda IP-telefoni precis som vanligt. De begränsningar som gäller är för de kunder som (nyligen) tecknar/tecknat nya abonnemang eller förlänger/förlängt sina nuvarande abonnemang.


SURFPAKET OCH ABONNEMANG SOM TILLÅTER IP-TELEFONIRIKTMÄRKE:
En minuts videochatt med appen Fring tar 1 Mb i anspråk. Det går 1000 Mb på 1 GB. Och med Tango räcker 2 GB till 450 minuters videochatt.

Tre

Abbonemang ”3Total” (10 GB data för 699 kronor. Upp till 10 Mbit/sekund. Med det abonnemanget får man också skicka 3.000 mms/sms, ringa 3.000 videosamtal-minuter inom Tre-nätet, och 3.000 röstminuter i alla nät).
Abonnemang ”3Pott499” (Endast med Iphone. 10 GB data för 499. Upp till 6 Mbit/sekund. Med det abonnemanget får man också ringa och köpa tjänster för upp till 499 kronor)
Surfpaket ”Mobilsurf Max” (5 GB data för 149 kronor. Upp till 10 Mbit/sekund)

Tele2 

Surfpaket ”Large” (5 GB för 129 kronor) och ”X-Large” (159 kronor, och obegränsad surf). Båda erbjuder en hastighet upp till 10 Mbit/s.
Inget av surfabonnemangen, till exempel Snackis Surf, tillåter IP-telefoni. Man får istället köpa till ett surfpaket som heter Mobilsurf Extra (obegränsad datavolym för 99 kronor, hastighet 10 Mbit/sekund). 

Telia

Surfpaket ”Mobilsurf Extra+” (10 GB för 199 kronor, upp till 10 Mbit/s).

Telenor

Abonnemang ”Fastpris Sverige” (obegränsad datavolym för 699 kronor. Upp till 3 Mbit/sekund. Med det abonnemanget får man också sms:a, mms:a eller ringa för upp till 699 kronor). 
Abonnemang ”Fastpris Sverige Premium” (obegränsad datavolym för 799 kronor. Upp till 10 Mbit/sekund. Med det abonnemanget får man också sms:a, mms:a eller ringa för upp till 799 kronor).

Uppdaterad: 2011-08-30

Publicerad: 2011-08-30