2013-01-30

Lilla aktuellt på teckenspråk

Utbildningsradion kan nu bjuda på ett nyhetsprogram för döva och hörselskadade barn och ungdomar. 

 


 

Lilla aktuellt skola på teckenspråk har premiär i morgon eftermiddag. Sarah Remgren från Örebro är programledare. 

Landets skolor för döva och hörselskadade har länge efterfrågat ett nyhetsprogram för barn och ungdomar på teckenspråk. Nu kan Utbildningsradion (UR) erbjuda Lilla aktuellt skola på teckenspråk. 
   – Vi tycker att det är viktigt att teckenspråkiga barn får samma nyheter som hörande, säger Marja Andersson, projektkoordinator vid UR. 

Varje torsdag klockan 10.30 direktsänds Lilla aktuellt skola på talad svenska. Teckenspråksversionen livesänds inte men spelas in samma dag som Lilla aktuellt skola för hörande. Den visas 14.45 på torsdagar i Barnkanalen och finns också att se i SVT och UR Play. 

Vad är skillnaden mellan Lilla aktuellt skola på teckenspråk och Nyhetstecken?
   
– Skillnaden är att vi sänder hela inslag på en skärm bakom programledaren och programledaren tolkar inslagen direkt. Hon står nära kameran och tolkar det som sägs i inslagen. I Nyhetstecken sänder man bara bilder utan några ”prator” i inslagen, säger Marja Andersson. 

Sarah Remgren är döv och bosatt i Örebro. Till vardags arbetar hon som teckenspråkslärare, översättare och projektledare. Till en början kommer Lilla aktuellt skola på teckenspråk att ha exakt samma nyheter som Lilla aktuellt skola för hörande. 

Hur kan teckenspråksversionen komma att se ut i framtiden?
   
– Vi vill gärna utveckla framöver så att vi till exempel skulle kunna göra enkäter bland barnen på dövskolorna angående veckans viktigaste nyheter och andra egna inslag där vi gör intervjuer på teckenspråk, säger Marja Andersson. 

Just nu satsar UR mycket resurser på Lilla aktuellt skola på teckenspråk, som ska visas hela våren och hösten. Men senare i år kommer UR också att sända ett nytt program på teckenspråk: nämligen en dokumentär om fem döva och hörselskadade ungdomar. Den heter ”En del av mig”. 

Uppdaterad: 2013-01-30

Publicerad: 2013-01-30